NASTAVLJA SE BORBA PROTIV DŽIHADISTA

Akcija protiv Islamske države: Avioni i dronovi iz SAD stižu u Tursku

Vlasti u Ankari su krajem jula zvanično odobrile korišćenje turskih vazduhoplovnih baza američkim i koalicionim avionima koji učestvuju u borbi protiv ID, podseća Rojters
3 komentar(a)
SAD, dron, Foto: Reuters
SAD, dron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 10:08h

Američki vojni avioni i bespilotne letelice počeli su da pristižu u turske vojne baze, pa će uskoro biti pokrenuta sveobuhvatna akcija protiv džihadista Islamske države (ID)

Vlasti u Ankari su krajem jula zvanično odobrile korišćenje turskih vazduhoplovnih baza američkim i koalicionim avionima koji učestvuju u borbi protiv ID, podseća Rojters.

"Vidimo da su počeli da stižu američki avioni i dronovi, a uskoro ćemo svi zajedno pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv Islamske države", izjavio je turski ministar tokom posjete Maleziji.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je krajem jula da će Turska preduzeti sve mjere u borbi protiv terorizma nakon što je ta država pokrenula vazdušne udare protiv ID u Siriji.

''Nema povlačenja u našoj borbi protiv terorizma, ovo je proces koji će se nastaviti s istom odlučnošću'', rekao je tada Erdogan, podsjeća Al Džazira Balkans.

Dodao je i kako nije moguće nastaviti mirovni proces sa onima koji prijete nacionalnom jedinstvu i bratstvu te da će ''slobodna zona'' u sjevernoj Siriji, o čijem osnivanju Turska pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, otvoriti put za povratak 1,7 miliona sirijskih izbjeglica trenutno smještenih u Turskoj.

Preporučujemo za Vas