ČVRŠĆE INTEGRACIJE

Italija želi Evropski monetarni fond

Ideja o osnivanju EMF prvi put se javila 2010, a podržale su je Njemačka i Francuska, navodeći da bi takva institucija mogla biti novi fond za pomoć zemljama koje bi se u budućnosti suočile s finansijskim teškoćama
1 komentar(a)
Pjer Karlo Padoan, Foto: Beta/AP
Pjer Karlo Padoan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2019. 06:00h

Italija se zalaže za čvršće evropske integracije i stvaranje Evropskog monetarnog fonda (EMF), izjavio je danas italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan.

"Monetarna unija će prije ili kasnije morati da se temelji na zajedničkim elementima... po mom mišljenju to su Evropski monetarni fond, mehanizam osiguranja protiv šokova na tržištima rada, zajednički budžetski izvori", rekao je Padoan, a prenosi agencija Frans pres.

"Ako se to ne dogodi, monetarna unija će ostati zatečena nasred rijeke... i rizikuje da je pogodi još razorniji talas i da bude zbrisana", rekao je na konferenciji za novinare, u svjetlu ekonomske krize koja je neke članice monetarnog bloka dovela u opasnost od izlaska iz eurozone.

Padoan je naglasio da je to "ono što ekonomisti nazivaju deijljenje rizika", dodajući da je "risk šering" ono što je monetarnu uniju osnažilo tokom godina, što podrazumijeva dijeljenje resursa, i finansijskih i političkih. 

Komentari italijanskog ministra dolaze nakon inicijative Portugala ranije ove godine za osnivanje EMF-a, koji bi preuzeo ulogu koju je tokom ekonomske krize imao Međunarodni monetarni fond (MMF) sa sjedištem u Vašingtonu.

Portugal, koji je 2011. primio finansijsku pomoć EU i MMF-a, navodi da bi, zahvaljujući EMF-u, zemlje poput Grčke koje se nađu u problemima mogle da se obrate jednoj instituciji umjesto da se oslanjaju na odobrenje programa pomoći u više nacionalnih parlamenata.

Ideja o osnivanju EMF prvi put se javila 2010, a podržale su je Njemačka i Francuska, navodeći da bi takva institucija mogla biti novi fond za pomoć zemljama koje bi se u budućnosti suočile s finansijskim teškoćama. Kritičari su, međutim, poručili da bi osnivanje takvog fonda prije umanjilo nego ojačalo stabilnost EU.

Preporučujemo za Vas