IMA PODRŠKU MERKELOVE

Njemački ministar pravde otpustio državnog tužioca zbog afere

Povod za konflikt bila je Rangeova istraga protiv dvojice blogera iz Netzpolitik.org, a mediji javljaju da je povjerenje između Rangea i Masa već od prije nekoliko dana bilo narušeno
0 komentar(a)
Harald Range, Foto: Reuters
Harald Range, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 19:17h

Njemački ministar pravde Hajko Mas otpustio je danas državnog tužioca Haralda Rangea i na njegovo mjesto biće imenovan Peter Frank, državni tužilac Minhena, javljaju danas njemački mediji.

Mas je izjavio da Rangeove izjave u vezi sa aferom bloga Netzpolitik.org nisu shvatljive i da u javnosti bude pogrešan utisak i dodao da je sa Kancelarskom službom i Predsjedničkom službom dogovoren odlazak Rangea u penziju.

Povod za konflikt bila je Rangeova istraga protiv dvojice blogera iz Netzpolitik.org, a mediji javljaju da je povjerenje između Rangea i Masa već od prije nekoliko dana bilo narušeno.

Rangeovom otpuštanju prethodila je njegova izjava u kojoj je savezni državni tužilac prebacio ministru Masu da se miješa u poslove pravosuđa.

Sve je, zapravo, počelo time što je Netzpolitik.org u dva navrata pisala o planovima njemačke Savezne službe za zaštitu ustava o izgradnji sistema internet-nadgledanja, pri čemu je blog objavio i isječke jednog povjerljivog dokumenta te službe.

Predsjednik Službe za zaštitu ustava Hans-Georg Masen je početkom jula kod Pokrajinske kriminalističke službe Berlina podnio prijavu protiv nepoznatih osoba, a to je zatim otišlo kod Saveznog državnog tužioca u Karlsrue, prenose mediji.

Rangeovo Savezno državno tužilaštvo je prvo pokrenulo, pa prije par dana obustavilo istragu, kako bi jedna eksterna institucija stručno utvrdila da li je Netzpolitik.org odala tajnu, odnosno, da li se radi o veleizdaji.

Mediji su pisali da iza tog preokreta u ovom slučaju stoji, verovatno, ministar pravde Hajko Mas, navodeći da je Mas preneo sada već bivšem saveznom državnom tužiocu Rangeu svoju sumnju da li se u objavljenim dokumentima uopšte radi o odavanju državne tajne i izdaji zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, zatim, iz Južnog Tirola gdje se nalazi na odmoru, kako prenose mediji, preko jednog portparola poručila da u tom slučaju podržava Masa, a Range zatim optužio političare za miješanje.

Pokrenuta pa obustavljena istraga Državnog tužilaštva zbog sumnje na odavanje državnih tajni, odnosno, veleizdaju, protiv osnivača bloga Netzpolitik.org Markusa Bekedala i autora teksta Andre Majstera naišla je na protest političara iz redova socijademokrata, ljevice, zelenih i liberala.

Preporučujemo za Vas