Policija će istražiti: Da li je bivši britanski premijer seksualno zlostavljao djecu

Nezavisna komisija za pritužbe na policiju (IPCC) je saopštila da je tvrdnja o seksualnom zlostavljanju djeteta predočena Viltšajr policiji na jugozapadu Engleske
61 pregleda 0 komentar(a)
Edvard Hit, Foto: Reuters
Edvard Hit, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 15:53h

Nadzorno tijelo britanske policije juče je saopštilo da će istražiti tvrdnje da detektivi nijesu istražili žalbe za seksualno zlostavljanje djece koje su podnijete protiv bivšeg konzervativnog premijera Edvarda Hita tokom 1990-ih godina.

Hit je bio premijer u periodu između 1970. i 1974. i lider Konzervativne partije od 1965. do 1975. kada je tu poziciju preuzela Margaret Tačer. Umro je 2005. godine u 89. godini života.

Nezavisna komisija za pritužbe na policiju (IPCC) je saopštila da je tvrdnja o seksualnom zlostavljanju djeteta predočena Viltšajr policiji na jugozapadu Engleske, gdje je Hit proveo veći dio života. Ne navode se detalji o navodnom zlostavljanju niti o podnosiocu žalbe.

"Ovo je istraga o tvrdnjama da policija Viltšajra nije postupila u skladu sa zakonom kada je jedna osoba zaprijetila da će razotkriti da je ser Edvard Hit možda učestvovao u zločinima koji se tiču djece", navodi se u saopštenju IPCC-a.

Policija Viltšajra je navela da sprovodi istragu kako bi utvrdila ima li očevidaca ili žrtava koje bi podržale tvrdnje o seksualnom zlostavljanju djece i uputila poziv svima koji posjeduju informacije u vezi sa tim da im se jave.

Bonus video: