OCJENA S&P

Smanjena prognoza kreditnog rejtinga EU

Zabrinutost S u pogledu Britanije je povezana sa, kako se navodi u saopštenju bonitetne agencije, pretjerano velikom ulogom te države u EU, budući da su Britanija, Njemačka i Francuska najveći davaoci u budžetu EU
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2015. 13:38h

Američka bonitetna agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je danas prognozu kreditnog rejtinga Evropske unije sa stabilne na negativnu, nakon što je pružena podrška Grčkoj, a Velika Britanija donijela odluka da održi referendum o izlasku iz EU.

Najnovija odluka znači da bi bonitetna agencija u naredne dvije godine mogla sniziti aktuelnu ocjenu rejtinga Evropske unije AA+, prenosi Tanjug.

Kao jedan od razloga za snižavanje prognoze, S&P navodi kontinuirano korišćenje bilansa stanja same EU za obezbjeđivanje finansijske pomoći članicama Unije (nedavno i Grčkoj), bez finansijskog doprinosa samih članica.

Bonitetna agencija je, takođe, navela da očekuje da će Evropska unija obezbijediti garancije u slučaju mogućih gubitaka po kreditima povezanim sa investicionim planom predsjednika Evropske komisije, Jean-Claude Juncker-a, u okviru kog su u naredne tri godine planirane investicije u Evropi vrijedne 315 milijardi eura.

Zabrinutost S&P-a u pogledu Britanije je povezana sa, kako se navodi u saopštenju bonitetne agencije, pretjerano velikom ulogom te države u EU, budući da su Britanija, Njemačka i Francuska najveći davaoci u budžetu EU.

Konzervativni britanski premijer Dejvid Kameron je nedavno rekao da će se zalagati za ostanak Britanije u EU, ukoliko mu budu omogućeni ponovni pregovori o uslovima članstva radi jačanja suvereniteta Britanije.

Preporučujemo za Vas