Temperature u Grčkoj u "crvenom"

Generalni sekretarijat Grčke za civilnu zaštitu je izdao upozorenje da se danas uopšte ne izlazi na sunce, ni u jedno doba dana, već da se ostane u sijenci, uz izbjegavanje fizičkog rada, teških obroka i alkoholnog pića
1 komentar(a)
Grčka, zastava, Foto: Shutterstock
Grčka, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2015. 10:50h

Temperatura u Grčkjoj je u "crvenoj zoni" jer se danas očekuje da dostigne 41 stepen Celzijusa po čemu će današnji dan biti rekordan za ovu godinu.

U većini gradova Grčke temperatura je danas prije podne bila iznad 30 stepeni, a najviša u Atini (37), dok je u Solunu izmjereno 30, ali u Irakliju, na Kritu, bilo je svega 18 stepeni.

Na sjeveru Grčke temperatura bi danas trebalo da bude do 36 stepeni, na jonskim ostrvima i Peloponezu do 39, u istočnim kopnenim djelovima Grčke do 41 stepen, a na Kikladama, Dodekanezima i Kritu do 37 stepeni.

U Atini se danas očekuje 40 stepeni, a u Solunu 37.

Poslije današnjih 40 stepeni i više, zahlađenje uz kišu se očekuje od sjutra popodne, ali samo na sjeveru Grčke, a drugdej tek u subotu.

Generalni sekretarijat Grčke za civilnu zaštitu je izdao upozorenje da se danas uopšte ne izlazi na sunce, ni u jedno doba dana, već da se ostane u sijenci, uz izbjegavanje fizičkog rada, teških obroka i alkoholnog pića.

Preporučuje se što više voća i povrća, vode i voćnih sokova, kao i unošenje soli da bi se očuvali elektroliti u organizmu. Generalni sekretarijat stanovništvu preporučuje često tuširanje mlakom vodom tokom dana, a u međuvremenu vlažne obloge na glavi i vratu.

Hroničnim bolesnicima je preporučeno da se posavjetuju s ljekarima o izmjeni terapije zbog vrućine.

Bonus video: