Aju Vejveju odbijena šestomjesečna britanska viza

Kineske vlasti oduzele su Aju pasoš kada je uhapšen 2011. tokom akcije protiv političkih aktivista. U pritvoru je zadržan zbog navodne bigamije i utaje poreza, a pušten je na slobodu bez optužbe
1 komentar(a)
Aj Vejvej, Foto: Instagram
Aj Vejvej, Foto: Instagram
Ažurirano: 30.07.2015. 11:07h

Kineskom umjetniku, disidentu Aji Vejveju, britanske vlasti odbile su zahtjev za šestomjesečnu vizu pošto u molbi za vizu nije naveo istinu o sebi, prenio je BBC.

Aj je danas na Instagramu objavio pismo u kojem se navodi da mu je ograničen ulazak u Veliku Britaniju jer nije prijavio "krivičnu presudu", zbog čega mu je prijetila 10-godišnja zabrana ulaska, ali je napravljen izuzetak i odobren mu je 20-dnevni boravak, da bi prisustvovao svojoj izložbi u Londonu.

Čuveni kineski umjetnik je 2011. proveo 81 dan u pritvoru u Kini, ali nikada nije optužen ili osuđen u toj zemlju. Prošle nedjelje kineske vlasti su mu vratile pasoš četiri godine pošto su mu ga zaplijenile.

Aj je u poruci na Instagramu naveo da "nikada nije optužen ili osuđen za kriminal" i da je "u nekoliko telefonskih razgovora pokušao da tu tvrdnju razjasni s odjeljenjem za vize i imigraciju u britanskoj ambasadi u Pekingu".

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

"Predstavnici su insistirali na tačnosti svojih izvora i odbili da priznaju lošu procjenu. Ova odluka je uskraćivanje prava Aja Vejeveja kao običnog građanina", dodao je umjetnik.

Kineske vlasti oduzele su Aju pasoš kada je uhapšen 2011. tokom akcije protiv političkih aktivista, navodi BBC. U pritvoru je zadržan zbog navodne bigamije i utaje poreza, a pušten je na slobodu bez optužbe.

Aj je kažnjen s 15 miliona juna (2,4 miliona dolara) zbog utaje poraza 2012. Umjetnik je tvrdio da je presuda politički motivisana osveta zbog njegove kritike kineske vlade.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da zahtjev za vize razmatra pojedinačno u skladu s relevantnim propisima.

"Gospodinu Aju je izdata viza u punom trajanju njegovih zahtjevanih datuma putovanja", navodi se u saopštenju.

Iako će prisustvovati otvaranju izložbe u Kraljevskoj akademiji umjetnosti, Aj neće moći da nadzire postavljanje instalacije, a neće biti u Velikoj Britaniji ni kada u oktobru dođe kineski predsjednik Si Điping, čime se izbjegavaju potencijalne diplomatske neprilike u vrijeme kada London pokušava da poboljša odnos s Pekingom, navodi BBC.

Bonus video: