UN pozvao Kiprane da se što prije ujedine

Savjet bezbjednosti je ocijenio da je "status kvo (na ostrvu) neodrživ" i pozdravio "pozitivni zamah" u pregovorima i posvećenost vođa dviju strana što bržem postizanju sporazuma
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2015. 08:55h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je kiparske Grke i Turke da "zgrabe sadašnju priliku" koju pružaju obnovljeni pregovori, kako bi postigli mirovni sporazum i ponovo ujedinili ostrvsku državu podijeljenu turskom okupacijom 1974. godine.

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti, usvojenom jednoglasno, pozdravlja se napredak u pregovorima predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i lidera kiparskih Turaka Mustafe Akinčija, kao i nastojanja da se postigne "sveobuhvatni, trajni sporazum".

Kipar je 2004. godine primljen u Evropsku uniju, ali samo južni, grčki dio ostrva uživa sve prednosti članstva u ovoj asocijaciji država.

Pregovori su obnovljeni u maju nakon osmomjesečnog prekida zbog spora Kipra i Turske o pravu na traganje u podmorju za prirodnim gasom i naftom.

Savjet bezbjednosti je ocijenio da je "status kvo (na ostrvu) neodrživ" i pozdravio "pozitivni zamah" u pregovorima i posvećenost vođa dviju strana što bržem postizanju sporazuma.

Savjet je podstakao dvije strane da pojačaju pregovore o mnogobrojnim spornim pitanjima.

Rezolucijom se produžava mandat mirovnih snaga UN (UNFICYP) na Kipru do 31. januara.

Te međunarodne snage su na Kipru još od 1964. godine, kada su poslate da bi spriječile nasilje među pripadnicima dviju etničkih zajednica.

UNFICYP ima 1.100 ljudi, od čega 860 vojnika i 60 policajaca koji patroliraju "zelenom linijom" razdvajanja Republike Kipar i međunarodno nepriznate "Turske republike Sjeverni Kipar", koja dijeli i glavni grad, Nikoziju.

Bonus video: