Porošenko: Ukrajina će nastaviti da se zalaže za pravdu

Rusija je uložila veto na rezoluciju SB UN o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona, koji je pogođen 17. jula prošle godine iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade
57 pregleda 1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2015. 06:32h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je u srijedu da će nastaviti da se zalaže za pravdu uprkos ruskom vetu na rezoluciju UN o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona "Malezija erlajnsa" na istoku Ukrajine.

"Rezultat glasanja u Savjetu bezbjednosti UN o obaranju aviona MH17 - 11 glasova za osnivanje suda, tri uzdržana i samo Rusija protiv", napisao je na svom Fejsbuk profilu Porošenko, prenosi AFP.

"Rezultati sami govore za sebe, ali Ukrajina se neće tu zaustaviti", naveo je on, dodajući da krivci moraju biti kažnjeni.

Rusija je uložila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona "Malezija erlajnsa", koji je pogođen 17. jula prošle godine iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Od ukupno 15 članova Savjeta bezbjednosti, 11 je glasalo za rezoluciju, koju su sačinili Malezija, Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina, javio je AFP.

Rusija je iskoristila pravo veta, a od glasanja su se uzdržali Kina, Angola i Venecuela.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je nakon glasanja upitao na osnovu čega se garantuje da će takva istraga suda biti nepristrasna i kako će istraga odoljeti agresivnoj propagandi medija, naveo je AFP.

Bonus video: