Mađarska: Još 70 miliona eura za zid i smještaj migranata

Vlada će odlučiti gdje će postaviti kampove u narednih par mjeseci, naveo je on i dodao da se u prijemnim centrima trenutno nalazi 3.500 migranata
1 komentar(a)
Subotica migrant, Foto: Reuters
Subotica migrant, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 15:34h

Mađarska vlada će izdvojiti još 22,2 milijarde forinti, odnosno 71,8 miliona eura, za izgradnju ograde duž granice sa Srbijom i privremeni smještaj ilegalnih migranata, izjavio je danas portparol vlade Zoltan Kovač.

On je državnoj televiziji M1 rekao da je vlada već izdvojila 6,5 milijardi forinti za izgradnju pograničnog zida, što znači da će ukupno 29 miliona forinti biti potrošeno na rešavanje mađarske migrantske krize, prenosi agencija MTI.

Nova sredstva, koja će biti potrošena na izgradnju migrantskih kampova izvan stambenih naselja i izmještanje centara za prijem migranata izvan urbanih zona, biće izdvojena iz budžetskih rezervi, precizirao je Kovač.

Vlada će odlučiti gdje će postaviti kampove u narednih par mjeseci, naveo je on i dodao da se u prijemnim centrima trenutno nalazi 3.500 migranata.

Kako je istakao, rastući pritisak migranata je Mađarsku doveo u finansijske poteškoće, pošto Evropska unija za sada pruža samo "dio sredstava" koja su potrebna za rešavanje krize.

On je rekao i da je više od 5.600 ilegalnih migranata dobilo medicinski tretman do početka juna, upozorivši da migrantska kriza utiče i na zdravstveni sektor zemlje.

Prema njegovim riječima, više od 50 migranata je juče odvedeno u bolnicu sa željezničke stanice u Budimpešti sa simptomima nepoznate infekcije, nakon što je jedna humanitarna organizacija obavijestila vlasti.

Bonus video: