ZAJEDNO TRAŽITI RJEŠENJE

Kameron zabrinut zbog incidenta sa migrantima u Kaleu

Britanski premijer je kazao da "nema smisla upirati prstom u nekoga i ukazivati na krivicu
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 06:27h

Britanski premijer Dejvid Kameron izrazio je danas zabrinutost povodom pokušaja oko 2.000 migranata da u francuskom gradu Kaleu uđu u tunel koji povezuje Francusku i Englesku ispod Lamanša, u očajničkom pokušaju da stignu do Britanije.

"Taj događaj navodi na veliku zabrinutost. Sarađujemo veoma blisko sa francuskim vlastima kako bismo riješili taj problem", rekao je jutros Kameron i dodao da će britanska vlada učiniti sve što može da bi riješila migrantsku krizu u Kaleu, prenijela je agencija AFP.

On je dodao da će zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Terezom Mej predsedavati sastankom kriznog komiteta, poznatim kao "Kobra", na kojem će se raspravljati o incidentu u Kaleu.

"Veoma saosjećam sa turistima koji su imali problema da dođu do Kalea zbog ovog incidenta. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da bi, u saradnji sa Francuzima, stali na kraj ovom problemu", istakao je Kameron.

On je dodao da "nema smisla upirati prstom u nekoga i ukazivati na krivicu, ovdje je ključna saradnja sa Francuzima, uvođenje dodatnih bezbjednosnih mjera i veće ulaganje u neophodne mjere - Britanija će uvijek na tome insistirati".

Samo dan prije incidenta u Kaleu je više ljudi povrijeđeno kad su migranti u tom gradu pokušali da dođu do pruge koja vodi u tunel ispod Lamanša, kako bi njome stigli do Velike Britanije, izjavio je portparol kompanije "Evrotunel".

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je nešto ranije saopštilo da će biti izdvojeno dodatnih sedam miliona funti (9,8 miliona eura) za izgradnju još dva kilometra ograde u blizini Evrotunela u francuskom gradu Kokel, blizu Kalea.

Radovi na izgradnji tog dijela ograde su počeli ranije ovog mjeseca i biće okončani ove nedjelje.

Preporučujemo za Vas