Zalihe maslinovog ulja u Španiji na kritičnom nivou

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Španije su prošle nedelje porasle pet odsto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo od aprila 2006. godine i gotovo blizu rekorda
136 pregleda 0 komentar(a)
Maslinovo ulje, masline, Foto: Shutterstock.com
Maslinovo ulje, masline, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.07.2015. 17:03h

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, javlja njujorška agencija "Blumberg".

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svjetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u ocjeni hamburške istraživačke kompanije Ojl vorld, i dodaje da je toplo i suvo vrijeme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "oboren" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju.

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Španije su prošle nedelje porasle pet odsto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo od aprila 2006. godine i gotovo blizu rekorda, saopštila je kompanija Ojl vorld.

"Prilično je zabrinjavajuće poskupljenje maslinovog ulja", izjavio je šef londonske istraživačke kompanije Euromonitor internešnel, Lamin Lauznija.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra, "potonula" za preko 50 odsto, prema podacima madriskog Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje.

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet mjeseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period lane, navodi kompanija Ojl vorld.

Bonus video: