Španija: Maduro ponovo uvrijedio Rahoja

Maduro je u nedjelju u televizijskom obraćanju rekao da je Rahoj "plaćeni ubica ljudi" zbog uvođenja novih oštrih kaznenih mjera za kršenje javnog reda u Španiji
0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2015. 16:59h

Španija je danas oštro reagovala na, kako je ocijenila, "uvredljive i neprihvatljive" komentare predsjednika Venecuela Nikolasa Madura koji je španskog premijera Marijana Rahoja nazvao "plaćenim ubicom".

Šef španske diplomatije Hose Manuel Garsija-Margalo naložio je ministarstvu da pozove ambasadora "zbog potpuno uvredljivih i neprihvatljivih komentara predsjednika Madura o premijeru Rahoju".

Maduro je u nedjelju u televizijskom obraćanju rekao da je Rahoj "plaćeni ubica ljudi" zbog uvođenja novih oštrih kaznenih mjera za kršenje javnog reda u Španiji.

Garsija-Margalo je ocijenio da Venecuela treba da pređe dug put kada je riječ o poštovanja ljudskih prava, što, kako je naveo, potvrđuju i brojna saopštenja UN.

Ovo je drugi put za tri mjeseca da Španija poziva venecuelanskog ambasadora na razgovor pošto je u aprilu Maduro nazvao Rahoja rasistom.

Između lidera dvije zemlje dolazilo je i ranije do verbalnih incidenata, navodi AFP i podsjeća da se još 2007. godine španski kralj Huan Karlos na jednom samitu brecnuo na tadašnjeg predsjednika Venecuele Uga Čavesa riječima "Zašto ne ućutiš"?

Bonus video: