EU: Tvrdnje Varufakisa su netačne i neosnovane

Britanski list Telegraf je, pozivajući se na transkript razgovora koji je procurio u javnost a koji je objavio grčki list Katimerini, preneo da je Varufakis u saradnji sa petočlanim timom mjesecima radio na rezervnom planu za stvaranje paralelnog platnog sistema
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2015. 16:21h

Evropska unija je danas negirala tvrdnje bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa o tome da međunarodni kreditori, osim nadgledanja paketa pomoći dodijeljenog Atini, kontrolišu i poresku agenciju Grčke.

Varufakis je takvu izjavu dao u telefonskom razgovoru sa investitorima iz Londona, čiji je transkript procurio u javnost, a sa njima je takođe razgovarao o tajnom kreiranju paralelnog platnog sistema, kao i o hakerskom upadu u kompjuterski sistem njegovog ministarstva koji je, kako je rekao, pod kontrolom kreditora, prenosi agencija Frans pres.

"Tvrdnje gospodina Varufakisa da "trojka" ima kontrolu nad grčkim generalnim sekretarijatom za javne finansije su netačne i neosnovane", izjavila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva na konferenciji za novinare, aludirajući na "trojku" kreditora - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond.

"Generalni sekretarijat za javne finansije je kvazi-nezavisno tijelo, odgovorno za poresku administraciju koja je formalno dio ministarstva finansija. Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond jedino pružaju tehničku podršku poreskoj administraciji, ali svakako da ne kontrolišu agenciju. Tvrdnja da 'trojka' kontroliše sekretarijat jednostavno nije tačna", izjavila je Andrejeva.

Dan nakon referenduma održanog 5. jula na kom su građani Grčke odbacili zahtjeve kreditora, Varufakis je podnio ostavku na funkciju ministra finansija. Vlada u Atini je, kako navodi Frans pres, kasnije prihvatila još strože uslove povjerilaca.

Varufakis je nedjelju dana nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra finansija telefonom razgovarao sa grupom investitora iz Londona.

Britanski list Telegraf je, pozivajući se na transkript razgovora koji je procurio u javnost a koji je objavio grčki list Katimerini, preneo da je Varufakis u saradnji sa petočlanim timom mjesecima radio na rezervnom planu za stvaranje paralelnog platnog sistema, u slučaju da Evropska centralna banka (ECB) obustavi isplatu hitnih sredstava za grčki finansijski sistem, kao što je to uradila nakon kolapsa pregovora sa grčkom vladom.

Paralelni platni sistem bi mogao da funkcioniše u eurima, ali bi preko noći mogao da se prebaci na drahmu, ako za to bude bilo potrebe, objašnjava se u tekstu Katimerinija.

Varufakis je precizirao da je angažovao stručnjaka za informacione tehnologije sa Kolumbija Univerziteta koji bi rješavao pitanja logistike, i koji je, prema rezervnom planu, trebalo da upadne u softverski sistem grčke poreske uprave - koja je u tom trenutku bila pod kontrolom "trojke" (Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda) - kako bi prikupio registarske brojeve poreskih obveznika.

Bonus video: