"RUSIJA BI DA NASTAVI RAD U DUHU SARADNJE"

Čurkin: Uložićemo veto na rezoluciju o MH17, predlagači prave opasan korak

"Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB", kazao je Čurkin
1 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 08:07h

Rusija će uložiti veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o uspostavljanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad aviona "Malezija erlajnsa", koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB. Nažalost, mislim da je vjerovatno da će rezolucija dobiti devet glasova za", istakao je Čurkin.

U planu je da se glasanje o osnivanju međunarodnog tribunala u Savjetu bezbjednosti održi u srijedu uveče.

Čurkin je dodao kako se nada da autori rezolucije - Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina, uopšte neće staviti na glasanje rezoluciju o MH17, ali ako to učine, moraće da preuzmu "političku i praktičnu odgovornost za posljedice takve odluke".

Ruski predstavnik u UN je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da "otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posljedice na međunarodne odnose".

"Ovaj korak prema konfrontacijama je veoma opasan", istakao je Čurkin, dodajući da bi Moskva željela da "nastavi rad u duhu saradnje".

Avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur pao je u julu prošle godine iznad Donjecke oblasti u Ukrajini, kada je poginulo je 298 putnika i članova posade.

Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.