UBRZANI PLAN DEJVIDA KAMERONA

Independent: Britanci sljedeće godine odlučuju o ostanku u EU

Premijer je navodno zaključio da će Brisel biti više raspoložen da odobri izmjene propisa EU i radnih beneficija za migrante iz drugih zemalja EU nakon pregovora o zajmu Grčkoj
71 pregleda 2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2015. 09:14h

Britanski premijer Dejvid Kameron odlučio je da referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji bude održan u junu 2016. godine, piše danas britanski list "Indipendent", pozivajući se na izvore u Vladi u Londonu.

Independent piše da će Kameron ovaj ubrzani plan saopštiti u svom govoru na godišnjem kongresu svoje Konzervativne stranke u oktobru.

Premijer je navodno zaključio da će Brisel biti više raspoložen da odobri izmjene propisa EU i radnih beneficija za migrante iz drugih zemalja EU nakon pregovora o zajmu Grčkoj, gdje je rukovodstvo EU pokazalo da je spremno da se dodatno angažuje da se izbjegne da jedna država napusti blok.

Oklijevanje Brisela da dozvoli jednoj državi da napusti evropski projekat ohrabrilo je vladine zvaničnike u uvjerenju da će reforme koje traže biti odobrene.

Izvori u Dauning stritu potvrđuju da je Kameron sada uvjeren da će evropski lideri prihvatiti potrebu za promjenama i da žele da Britanija nastavi da igra vodeću ulogu u eurozoni.

Osjećanja protiv EU porasla su u Velikoj Britaniji nakon optužbi da je socijalni sistem pomoći u državi pod pritiskom zbog velikog priliva migranata iz drugih, ne tako razvijenih, zemalja EU.

Preporučujemo za Vas