Fokus: Šojble planira euro-porez i posebni budžet euro-zone

''U euro-zoni se mora razmišljati o jednom sopstvenom porezu'', rekao je poslanik Evropskog parlamenta Elmar Brok iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel i dodao da bi se sredstvima iz sopstvenog budžeta euro-zone mogle ''peglati'' konjunkturne slabost
1 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2015. 14:57h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da se određena finansijska sredstva njemačkih poreskih obveznika stave na raspolaganje jednom posebnom budžetu euro-zone, prenosi magazin ''Fokus'', saznanje magazina ''Špigel''.

''U euro-zoni se mora razmišljati o jednom sopstvenom porezu'', rekao je poslanik Evropskog parlamenta Elmar Brok iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel i dodao da bi se sredstvima iz sopstvenog budžeta euro-zone mogle ''peglati'' konjunkturne slabosti.

''Fokus'' piše da Šojble, očito, u svojoj fioci ima planove o jednom takozvanom euro-porezu.

''Njemački novac bi tada mogao direktno da ''teče'' u Brisel'', prenosi ''Fokus'' i navodi da u se u Briselu i Berlinu očito stvaraju planovi o sopstvenom budžetu euro-zone.

U novi budžet mogla bi da se slivaju sredstva od poreza na dodatu vrijednost i zarada i Njemačka je, kako prenose mediji, spremna da o tim pitanjima ozbiljno diskutuje.

I Evropska komisija smatra nužnim takva rješenja, tako da bi jedna radna grupa pod vođstvom bivšeg šefa italijanske vlade Marija Montija, trebalo na molbu predsjednika EU-komisije Žan - Kloda Junkera da analizira mogućnost o prihodima za fiskalne kapacitete euro-zone, prenose mediji.

Bonus video: