Orban: Ograda na mađarsko-srpskoj granici do 31. avgusta

Orban je upozorio da rvropske vrijednosti, životni stil građana Evrope, opstanak nacija i Evrope danas su u cjelini u opasnosti, dodajući da "prava prijetnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike"
1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2015. 11:59h

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas da će 175 kilometara dugačka ograda na mađarsko-srpskoj granici, koja ima za cilj sprečavanje velikog priliva migranata, biti dovršena do 31. avgusta.

Orban je dodao kako iskustva pokazuju da takav način zatvaranja granice rezultuje smanjenjem broja ilegalnih prelazaka granice za oko 85 odsto, prenijela je mađarska agencija MTI.

Orban je upozorio da rvropske vrijednosti, životni stil građana Evrope, opstanak nacija i Evrope danas su u cjelini u opasnosti, dodajući da "prava prijetnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike".

"Danas nije pitanje u kakvoj Evropi mi Mađari želimo da živimo, već da li će ono što nazivamo Evropom više uopšte postojati", istakao je Orban u govoru na univerzitetu Balvanjoš u centralnoj Rumuniji govoreći o evropskoj migrantskoj krizi, a prenijela je agencija MTI.

"Naš odgovor je jasan: mi želimo da Evropa ostane evropska", istakao je mađarski premijer.

On je dodao da je moderna migracija rezultat političkih događaja i da budućnost ne predstavlja "takmičenje u gledanju u daljinu, već u upoznavanju sa prošlošću".

"Oni koji bolje razumiju prošlost i koji su hrabriji i brže izvlače zaključke iz prošlosti će biti oni koji će iz svega ovog izaći kao pobjednici", ističe Orban.

Od početka godine više od 90.000 migranata i izbjeglica je ušlo u Mađarsku, koja gradi ogradu na granici sa Srbijom kako bi spriječila njihov priliv.

Bonus video: