Francuski opozicioni poslanici u posjeti Krimu

"Ne volim visokoparne riječi ali mogu da kažem s uvjerenjem da posjeta počinje trijumfalno", rekao je Slutski
68 pregleda 0 komentar(a)
Tijeri Mariani, Vladimir Konstantinov, Foto: Reuters
Tijeri Mariani, Vladimir Konstantinov, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2015. 10:39h

Posjeta francuskih poslanika Krimu počela je "trijumfalno" rekao je danas Leonid Slutski, poslanik ruske Dume, donjeg doma ruskog parlament, i koordinator parlamentarne grupe za odnose sa francuskim parlamentom, prenosi ruska agencija TAS.

"Ne volim visokoparne riječi ali mogu da kažem s uvjerenjem da posjeta počinje trijumfalno", rekao je Slutski koji je predsjednik skupštinskog odbora za poslove sa Zajednicom nezavisnih država, evroazisjku integraciju i veze sa sunarodnicima.

On je rekao da je ovo prva posjeta zapadnoevropskih poslanika Krimu i Sevastoplju od marta 2014, kada je ukrajinsko poluostrvo Krim pripojeno Rusiji.

Delegacija francuskih poslanika koju predvodi Tijeri Mariani, bivši francuski ministar saobraćaja koji predstavlja Republikansku partiju u francuskoj skupštini i predsjednik je udruženja francusko-ruskog dijaloga, stigla je na Krim juče, navodi TAS i dodaje da su poslanici razgovarali sa lokalnim zvaničnicima i istaknutim građanima.

Francuski poslanici danas nastavljaju posjetu obilaskom Sevastopolja. Oni će razgovarati sa guvernerom Sergejom Menjailom i predstavnicima gradske skupštine, a posjetiće i nekoliko izložbi i muzeja, navodi TAS.

Moskva je anektirala Krim u martu 2014. poslije spornog referenduma koji je međunarodna zajednica proglasila nevažećim. Poslije toga je Evropska unija uvela sankcije, koje uključuju zabran turističkih putovanja na Krim.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje u srijedu zbog najavljenog puta francuskih poslanika Krimu i navelo da se radi o ličnoj inicijativi poslanika i da ta posjeta predstavlja "kršenje međunarodnog prava".

Francuska agencija Frans pres ranije je javila da će desetak francuskih poslanika, većinom iz opozicione desničarske Republikanske stranke posjetiti Moskvu i Krim. U delegegaciji je trebalo da budu i predstavnici Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, ali oni su odustali zbog negodovanja francuskih zvaničnika.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus rekao je u srijedu da je "šokiran" odlaskom proruskih francuskih poslanika na Krim, čime se kriši međunarodno pravo, naveli su izvori u francuskom parlamentu.

Tijeri Mariani vođa delegacije rekao je da oni poštuju stav francuskog ministarstva spoljnih poslova ali da su oni slobodni poslanici.

"Prva lekcija demokratije je podjela vlasti. Mi ne predstavljamo francusku vladu niti Skupštinu u cjelini. Ispunili smo sve prethodne obaveze i svakako ćemo ići", rekao je on, prenijela je u srijedu agencija Frans pres.

Bonus video: