Napadi na azilante u Njemačkoj: "Hajl Hitler" i kamenice

Migranti su bili meta napada desničara u Hamburgu, Bonu, Drezdenu, Minsteru, Manhajmu, Štutgartu, Ingolštatu, Nirnbergu i drugim njemačkim gradovima, prenose mediji
1 komentar(a)
Njemačka, azilanti, Foto: Reuters
Njemačka, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2015. 11:40h

Nekoliko mladih, među kojima su bile i dvije žene, napali su kamenjem azilantski dom u Zangerhauzenu u Saksoniji-Anhlat, pri čemu je jedan od napadača, izgleda, pozdravljao nacističkim pozdravom "Hajl Hitler", prenose danas njemački mediji.

Protiv napadača, koji su i uzvikivali parole mržnje prema strancima, pokrenut je postupak, prenose mediji i navode da su i pre nekoliko dana u Halberštatu, u istoj pokrajini, mladi bacali kamenje na jedan azilantski dom i na saradnike Crvenog krsta, pri čemu je jedna 20-godišnja djevojka povrijeđena.

Migranti su bili meta napada desničara u Hamburgu, Bonu, Drezdenu, Minsteru, Manhajmu, Štutgartu, Ingolštatu, Nirnbergu i drugim njemačkim gradovima, prenose mediji.

Pitanje smještaja azilanata pokreće ozbiljne političke diskusije, pošto se građani često protive da se u njihovoj blizini nastane izbjeglice u čijim domovima je u ovoj godini, kako prenose mediji, izbilo najmanje deset požara.

U lavini migranata koja se ove godine sručila na Njemačku, političari, prije svega ukazuju na one sa Balkana, tražeći da se odmah deportuju nazad, pošto u balkanskim zemljama nema ni rata ni političkog progona.

Ovih dana je lider Hrišćansko-socijalne unije i predsjednik bavarske vlade Horst Zehofer zahtijevao "rigorozne mjere" kako bi se smanjio broj azilanata iz Jugoistočne Evrope i rekao da čak 40 odsto podnosilaca zahtjeva dolazi sa Zapadnog Balkana.

"Tako više ne ide", rekao je Zehofer, dodajući da je broj odobrenih zahtjeva jednak nuli i zahtijevao rigorozne mjere kako bi se spriječio dolazak azilanata.

Bonus video: