Krivična prijava protiv Varufakisa za prevaru i izdaju

Advokat je naveo da je Varufakis, kao ministar, nanio Grčkoj štetu od 20,8 milijardi eura tako što je "bezobzirno prekršio politički i pravni mandat koji je dobio od grčkog naroda, premijera i Skupštine, kao i zakletvu koju je dao" po izboru za člana Vlade
8 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2015. 20:02h

Jedan atinski advokat je danas podnio krivičnu prijavu protiv donedavnog ministra finansija Grčke, Janisa Varufakisa, optuživši ga za prevaru i izdaju zemlje tokom pregovora s povjeriocima grčke države u kojima je on bio šef vladinog pregovaračkog tima.

Advokat Panajotis Janopulos je zatražio da Vrhovni sud njegov zahtjev proslijedi Skupštini Grčke da bi oduzela poslanički imunitet Varufakisu, poslaniku vladajuće ljevičarske stranke Siriza, kako bi moglo da mu se sudi pred Specijalnim sudom koji je nadležan za najteža krivična djela političara.

Advokat je naveo da je Varufakis, kao ministar, nanio Grčkoj štetu od 20,8 milijardi eura tako što je "bezobzirno prekršio politički i pravni mandat koji je dobio od grčkog naroda, premijera i Skupštine, kao i zakletvu koju je dao" po izboru za člana Vlade.

Varufakis je, piše advokat, time "nanio neprocjenjivu štetu javnom interesu zemlje i izazvao teške posljedice po većinu stanovnika... i preduzeća", a Grčku "odveo u ekonomsko gušenje, finansijsko propadanje i novi ciklus recesije, sramoteći Grke i Grkinje".

Advokat Janopulos traži da Vrhovni sud istraži da li su krivična djela prevare i izdaje zemlje počinili i drugi članovi aktuelne vlade Grčke jer smatra da za to postoji osnovana sumnja.

Pregovori Vlade Grčke i povjerilaca - Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, prošle nedjelje su završeni sporazumom da Grčka u roku od deset dana koji ističe večeras, zakonima uvede nove finansijske restrikcije i pokrene reforme niza sektora, što su uslovi da povjerioci s njom počnu nove pregovore o trećem paketu kreditne pomoći, većem od 80 milijardi eura.

Bonus video: