Korisnici u Turskoj ponovo mogu da pristupe Tviteru

Turske vlasti su saopštile da nikakva formalna zabrana nije uvedena na korišćenje Tvitera, na kome su mnoge slike napada u Suruču postavljene
0 komentar(a)
Tviter, Foto: Shutterstock
Tviter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2015. 17:54h

Korisnici Tvitera u Turskoj ponovo su danas mogli da pristupe svojim nalozima, poslije višečasovne blokade, nakon odluke suda kojom se zabranjujuje distribuiranje slika samoubilačkog bombaškog napada u Suruču u svim štampanim, video i onlajn medijima, rekao jedan turski zvaničnik.

"Obavijestili smo Tviter o 107 URL adresa koje moraju da budu uklonjene u skladu sa odlukom suda", rekao je neimenovani turski zvaničnik za AFP, dodajući da je Tviter blokirao te adrese nakon razgovora sa vladom.

Korisnici Tvitera u Turskoj prijavili su probleme u pristupu toj društvenoj mreži, nakon odluke suda.

Do 16 sati po lokalnom vremenu normalan pristup mreži je uspostavljen.

Turske vlasti su saopštile da nikakva formalna zabrana nije uvedena na korišćenje Tvitera, na kome su mnoge slike napada postavljene.

Blokada je, prema riječima neimenovanog zvaničnika, bila stvar "tehničke prirode".

U eksploziji u Suruču, za koju turske vlasti imaju dokaze da su je izvršili bombaši samoubice Islamske države, u ponedjeljak su poginule najmanje 32 osobe, a oko 100 je ranjeno, saopštilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Turska vlada je blokirala Tviter i Jutjub u martu 2014. kada je posredstvom njih distribuiran audio snimak, kojim se sadašnji šef države Redžep Tajip Erdogan, tada premijer, i njegov unutrašnji krug saradnika, dovode u vezu sa korupcionaškim skandalom.

Bonus video: