ČETIRI GODINE POSLIJE NAPADA

Otvorena izložba predmeta masovnog ubice Brejvika

Izložba je izazvala kontroverze, pošto je izloženo nekoliko predmeta, koje je Brejvik koristio, kao što su djelovi kombija u koji je sakrio bombu, kao i lažna lična karta i značka, koji su mu poslužili da se predstavi kao policajac
51 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2015. 16:04h

Na četvorogodišnjicu masakra koji je počinio Anders Bering Brejvik, u Oslu je danas otvorena izložba posvećena toj tragediji, za koju neki strahuju da bi mogla da postane "muzej slavnih" za tog masovnog ubicu.

Desničarski ekstremista ubio je 77 ljudi u najgorem zločinu u mirnodopskoj istoriji Norveške, tvrdeći da se borio protiv multikulturalizma i "muslimanske invazije".

Izložba je izazvala kontroverze, pošto je izloženo nekoliko predmeta, koje je Brejvik koristio, kao što su djelovi kombija u koji je sakrio bombu, kao i lažna lična karta i značka, koji su mu poslužili da se predstavi kao policajac.

Privremena izložba postavljena je u prizemlju vladinog kompleksa u Oslu, koji je ubica neuspješno pokušao da raznese automobilom bombom.

"Informacioni centar treba da proširi znanje kako bi se spriječili mržnja, nasilje i terorizam", rekla je premijerka Norveške Erna Solberg na ceremoniji otvaranja izložbe.

"Ove godine terorizam je ponovo udario u Evropi, u Kopenhagenu i u Parizu," rekla je Solberg publici od oko 200 ljudi.

"Ove sedmice, pogodio je mlade ljude u Turskoj", dodala je ona, misleći na samoubilački bombaški napad u Suruču u ponedjeljak u kome je poginulo 32 ljudi, naveo je AFP.

Kampanja na Fejsbuku protiv izložbe dobila je 15.000 "lajkova", a mnogi su naveli kao pogrešno davanje Brejviku dodatnog publiciteta.

"Brejvikov muzej će vjerovatno biti pero na njegovom šeširu", napisao je korisnik Fejsbuka Bjorg Strand dok je Inger-Lise Kristensen rekla da bi to bilo kao da su SAD podigle spomenik Osami bin Ladenu.

Advokat porodica žrtava DŽon Kristijan Elden takođe je izrazio gnjev.

"Brejvikov muzej u vladinom kompleksu? Ne, hvala. Bolje pošaljite te predmete u Muzej kriminala u Trondhajmu", poručio je Elden putem Tvitera.

Brejvik je 22. jula 2011. najprije aktivirao automobil bombu od 950 kilograma u podnožju zgrade premijera, sadašnjeg šefa NATO Jensa Stoltenberga, koji je takođe prisustvovao današnjoj ceremoniji.

U ovom napadu poginulo je osmoro ljudi.

Ubica je zatim otvorio vatru na kamp podmladaka Laburističke stranke na ostrvu Utoja, usmrtivši 69 ljudi, većinom tinejdžera.

Na tom mjestu danas je planirano otvaranje spomenika žrtvama.

Brejvik koji nikada nije pokazao nikakav znak kajanja, trenutno u samici služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može biti produžena na neodređeno sve bude smatran prijetnjom po društvo.

Galerija