"PROTIVE SE PREDLOGU ZA OSNIVANJE SPECIJALNOG SUDA"

Rusija podnijela svoj nacrt rezolucije o padu aviona "Malezija erlajnsa"

Čurkin je prošle nedjelje izjavio da je ta avionska nesreća zločin, ali da ne predstavlja prijetnju po ljude i bezbjednost u svijetu
1 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 09:51h

Rusija je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija podnijela sopstveni nacrt rezolucije o padu aviona "Malezija erlajnsa" na letu MH17, izjavio je danas ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

On je naveo da će sastanak Savjeta bezbjednosti UN, na zahtjev Rusije, biti održan večeras, prenijela je agencija Tas s.

"Trenutno smo u procesu konsultacija. Podnijeli smo sopstveni nacrt rezolucije i sazvali sastanak za 15 sati po njujorškom vremenu", rekao je Čurkin.

On je potvrdio da se Rusija protivi predlogu za osnivanje specijalnog suda koji bi sudio odgovornima za obaranje aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula prošle godine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade. 

Taj predlog sadržan je u malezijskom nacrtu rezolucije, u kojem se pad aviona naziva prijetnjom po mir i bezbjednost.

Čurkin je prošle nedjelje izjavio da je ta avionska nesreća zločin, ali da ne predstavlja prijetnju po ljude i bezbjednost u svijetu.

Avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur je pao iznad Donjecke oblasti u Ukrajini 17. jula 2014. 

Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.

CNN je 15. jula ove godine objavio da je saznao detalje iz izvještaja istražitelja i naveo da su za tragediju odgovorni proruski pobunjenici.