Kameron: Britanija će pomoći SAD u uništenju IS

Kameron je u intervjuu za američku TV mrežu "NBC" rekao da mu je želja da njegova država učini više, ali da mora da "uz sebe ima parlament"
5 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: BETA
Dejvid Kameron, Foto: BETA
Ažurirano: 19.07.2015. 13:26h

Velika Britanija je spremna da sarađuje sa SAD na uništenju "kalifata" koji su uspostavili ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Kameron je u intervjuu za američku TV mrežu "NBC" rekao da mu je želja da njegova država učini više, ali da mora da "uz sebe ima parlament".

"Mi razgovaramo i razmatramo u ovom trenutku, zajedno sa opozicionim partijama u Britaniji, šta još možemo da učinimo. Ali ne sumnjajte, mi smo riješeni da sa vama sarađujemo na uništenju kalifata u obje države", kazao je Kameron.

Poslanici britanskog parlamenta glasali su protiv vojne akcije u Siriji prije dvije godine, naveo je BBC.

Britanski premijer će iskoristiti svoj govor u ponedjeljak da upozori mlade Britance koji dolaze u iskušenje da se priključe borcima IS, da će završiti ništa više nego kao "topovsko meso".

"Ukoliko ste dječak, ispraće vam mozak, vezati bombe za tijelo i dići vas u vazduh. Ukoliko ste djevojčica, porobiće vas i zlostavljati", navodi se u govoru premijera.

Kameron će, takođe, poručiti da su britanske vrijednosti najsnažnije oružje protiv islamskih ekstremista i pozvati građane na zajedništvo i njihovu odbranu, "samouvjereno i sa ponosom".

Bonus video: