Shetina: Rusija nije više tako ofanzivna i agresivna, za to su zaslužne sankcije

Poljska prema riječima šefa diplomatije sada očekuje nastavak realizacije sporazuma o Ukrajini iz Minska i to da Kijev odobri za oblasti Donbasa na istoku Ukrajine specijalni status
68 pregleda 1 komentar(a)
Gžegož Shetina, Foto: Beta-AP
Gžegož Shetina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.07.2015. 07:57h

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocijenio je da Rusija više nema tako ofanzivne i agresivne ambicije kao prije nekoliko mjeseci i poljskoj televiziji TVN24 izjavio da je sada mala vjerovatnoća da bi proruski separatisti na istoku Ukrajine preduzeli neku novu ofanzivu.

"Mislim da Rusija čeka. Nema više tako ofanzivne i agresivne ambicije kao prije nekoliko mjeseci", kazao je sinoć Shetina i dodao da je sada vjerovatnoća da bi separatisti krenuli u novu ofanzivu mala.

Za to su prema ocjeni poljskog ministra spoljnih poslova zaslužne prije svega sankcije Zapada Rusiji.

"To je po mom ubjeđenju efekat sankcija i apsolutnog jedinstva u toj odluci - da se sve zemlje koje su uvele sankcije toga i pridržavaju i da će tako nastaviti dalje", rekao je Shetina.

Poljska prema riječima šefa diplomatije sada očekuje nastavak realizacije sporazuma o Ukrajini iz Minska i to da Kijev odobri za oblasti Donbasa na istoku Ukrajine specijalni status.

Shetina je izrazio nadu da će to omogućiti ukrajinskim vlastima da povrate kontrolu nad istočnom granicom.

Shetina je takođe povodom demonstracija protiv prihvatanja izbjeglica poručio Poljacima da je njihova dužnost da prihvataju izbjeglice.

"Poljacima je takođe 1970-tih, 1980-tih, 1990-tih neko pomagao. Poljaci su bili emigranti po cijelom svijetu. To je solidarnost. Ako je nekome pružena pomoć, on mora to da pamti i mora da pomogne ljudima kojima je sada to potrebno", rekao je Shetina.

Bojazni da bi Poljska primajući izbjeglice sa sjevera Afrike i Bliskog istoka otvorila vrata teroristima Shetina je nazvao apsurdnim budalaštinama.

Bonus video: