"San" objavio "nacistički pozdrav" kraljice Elizabete

Na crno-bijelom snimku kraljica, koja je imala šest-sedam godina, sa sestrom Margaret, oko tri godine, u društvu Kraljice majke i strica, princa Edvarda, podiže ruku u stilu njemačkih nacista
452 pregleda 16 komentar(a)
Kraljica Elizabeta naci (Novine), Foto: Independent.co.uk
Kraljica Elizabeta naci (Novine), Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 19.07.2015. 07:11h

Izvršni urednik britanskog tabloida „San“ je rekao da je objavljivanje snimka iz 1933. ili 1934. godine, na kojem je kraljica Elizabeta u stavu nacističkog pozdrava, pitanje od istorijskog značaja.

Na crno-bijelom snimku kraljica, koja je imala šest-sedam godina, sa sestrom Margaret, oko tri godine, u društvu Kraljice majke i strica, princa Edvarda, podiže ruku u stilu njemačkih nacista.

Edvard, koji je kasnije postao kralj Edvard VIII, abdicirao je 1936, da bi bi oženio Amerikanku Volis Simpson. Naslijedio ga je mlađi brat Džordž VI, otac kraljice Elizabete. Edvard se našao na meti optužbi za simpatisanje nacista.

Protivnik ruskih boljševičkih vladara koji su ubili cara Nikolaja II 1918, posjetio je Njemačku 1937. i sastao se sa Hitlerom samo nekoliko mjeseci pošto je Luftvafe bombardovao Gerniku tokom Španskog grđanskog rata.

Bakingemska palata je u saopštenju navela da je razočaravajuće što je snimak zloupotrijebljen, dok se nameću pitanja oko toga kako se tabloid domogao klipa, koji je očigledno iz kraljičine lične porodične arhive.

Stig Abel, izvršni urednik „Sana“, koji je u vlasništvu Ruperta Mardoka, stao je u odbranu te odluke. „Mislim da je obrazloženje relativno očigledno - od nacionalnog istorijskog značaja je da se istraži šta se događalo 30-ih godina uoči Drugog svjetskog rata”.

Dodao je da nisu namjeravali da sugerišu ništa neprikladno u vezi sa kraljicom ili Kraljicom majkom.

Zrnasti snimak, koji traje oko 17 sekundi, prikazuje kraljicu u igri sa psom na travnjaku, koja u društvu Margaret podiže ruku i maše kameri. Kraljica majka potom izvodi nacistički pozdrav a kraljica, pošto pogleda u majku, imitira njen gest.

Kraljica majka ponavlja gest, Edvard joj se pridružuje a Margaret podiže lijevu ruku, nakon čega djeca nastavljaju igru ispred zamka Balmoral u Škotskoj.

Jedan izvor iz palate je rekao za „Gardijan“ da će većina ljudi ove slike vidjeti u odgovarajućem kontekstu i vremenu.

„Niko u to vrijeme nije imao pojma šta će se dešavati. Bilo kakve implikacije navode na pogrešne zaključke i nepoštene su. Kraljica je tada imala šest godina i nema nikakvog smisla pridavati značaj tim gestovima.“

Vjeruje se da je snimak nastao 1933. ili 1934, kada je Hitler doživljavao uspon u Njemačkoj.

„San“ je u uvodniku objavio da se nije usredsredio na djevojčicu koja će postati kraljica, nego na njenog strica, koji je tada bio prestolonasljednik.

„Edvard i klika antisemtiskih aristokrata su bili prestrašeni da će ih komunistička revolucija smrtonosnom silom lišiti vlasti i privilegija, kao u Rusiji. Činilo im se da je fašizam odgovor,“ objavio je list.

Bonus video: