Njemačka: Šojble spreman na ostavku

Upitan u intervjuu za njemački nedeljnik "Špigel" o razmimoilaženjima između njegovog tvrdog stava o Atini i fleksibilnijeg pristupa njemačke kancelarke Angele Merkel, veteran njemačke politike je priznao da između njih dvoje postoje "razlike u mišljenju"
2 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 15:16h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble spreman je da podnese ostavku prije nego da ide protiv svojih uvjerenja u pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, rekao je on u intervjuu objavljenom danas.

Upitan u intervjuu za njemački nedeljnik "Špigel" o razmimoilaženjima između njegovog tvrdog stava o Atini i fleksibilnijeg pristupa njemačke kancelarke Angele Merkel, veteran njemačke politike je priznao da između njih dvoje postoje "razlike u mišljenju".

"To je dio demokratije", kazao je on i dodao da po njemu, "svako ima svoju ulogu da odigra", prenio je AFP.

"Angela Merkel je kancelar, ja sam ministar finansija. Političari dobijaju svoje odgovornosti iz svojih funkcija. Niko ih ne može primoravati. Ukoliko bi neko pokušao, mogao bih da odem kod predsjednika Joahima Gauka i da mu tražim da me otpusti", poručio je Šojble.

Upitan da li je razmišljao o ostavci, on je odgovorio: "Ne, zbog čega mislite tako?".

Šojble je istakao da između njega i Merkelove postoji razumijevanje i da oni znaju da "mogu da računaju jedno na drugo".

U petak, velika većina poslanika u donjem domu njemačkog parlamenta dala je Merkelovoj zeleno svijetlo za početak razgovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, ali je 60 članova njene konzervativne stranke CDU/CSU, glasalo protiv.

Šojble, koji je izazvao negodovanje u Atini prošlog vikenda izjavom da bi Grčka mogla da uzme "odmor" od eura, opisao je novi paket pomoći kao "posljednji pokušaj" da se finansije Grčke dovedu u red.

Istraživanje javnog mnjenja početkom jula, pokazalo je da 72 odsto Njemaca podržava njegov pristup, navela je francuska agencija.

Bonus video: