Brod sa 700 migranata zaustavljen kod Sicilije

Prema procjenama Međunarodne organizacije za migracije, oko 150.000 migranata je, do sad, ove godine, stiglo do Evrope morskim putem
63 pregleda 0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 07:54h

Italijanske vlasti spriječile su spasilački brod sa 700 migranata da pristane na obalu Sicilije, jer više nije bilo mjesta u prihvatnim centrima, saopštila je humanitarna organizacija Ljekari bez granica.

Poslije dugih pregovora s italijanskim vlastima, migranti na brodu pod nadzorom organizacije Ljekari bez granica, vraćen je zbog "manjka kapaciteta u prihvatnom centru za migrante".

Brod se sada uputio ka luci Ređo Kalabria na krajnjem jugu Italije, u nadi da će tamo moći da pristane, prenio je AFP.

Italija se bori da smjesti najmanje 80.000 migranata koji su, bježeći od ratova na Bliskom istoku i u Africi, prešli Sredozemno more.

Italijanske vlasti u četvrtak su dale dozvolu da se neki od migranata s broda Ljekara bez granica iskrcaju u luku Trapani, ali je organizacija to odbila, zbog tenzija na pretrpanom brodu.

Na kraju se iskrcalo sedmoro ljudi, kojima je hitno bila potrebna medicinska pomoć, dok su njihove porodice ostale na brodu.

Predsjednik ogranka Ljekari bez granica u Italiji, Loris de Filipi, rekao je da "to što je italijanski sistem nedovoljno pripremljen, ima konkretne posljedice s kojima se suočavamo".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da da ovlašćenje brodovima da se ukrcaju u luku na Siciliji, koja im je najbliža, kako bi im zatim omogućili da se vrate u zonu za potragu i spasavanje što je prije moguće i priteknu u pomoć ostalim brodovima", istakao je Filipi.

Prema procjenama Međunarodne organizacije za migracije, oko 150.000 migranata je, do sad, ove godine, stiglo do Evrope morskim putem.

Više od 1.900 migranata se udavilo u Sredozemnom moru, što je dvostruko veći broj od istog perioda prošle godine, rekao je portparol Džoel Milman.

Velika većina migranata koji bježe od ratova ili siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, kreću na put iz Libije, gdje su trgovci ljudima iskoristili političku krizu u zemlji kako bi stvorili unosan posao.

Bonus video: