Bundestag odobrio početak pregovora o pomoći Grčkoj

"Alternativa ovom sporazumu ne bi bila pauza od eura...već prije predvidivi haos. Bili bismo jako nemarni i neodgovorni ako ne bismo makar pokušali ovako", rekla je Merkel
1 komentar(a)
Angela Merkel, Bundestag, Foto: Reuters
Angela Merkel, Bundestag, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 07:44h

Njemački zakonodavci su uslišili upozorenje kancelarke Angele Merkel i dali zeleno svjetlo eurozoni za treći paket pomoći Grčkoj.

Bundestag, donji dom parlamenta, čija podrška je ključna za početak pregovora, odobrio je predlog sa 439 naprema 119 glasova, uz 40 uzdržanih. Međutim, skoro petina Merkelinih konzervativaca je glasala protiv, prenio je Rojters.

Ministar finansija Volfgang Šojble je izrazio sumnju u uspjeh novog programa, iako ponuda kreditora Atini uključuje uslove za više štednje i ekonomskih reformi nego što je Berlin tražio.

Međutim, Merkel se založila za pregovore o novom sporazumu kako bi se spriječio uzlazak Grčke iz eurozone, koji bi mogao podriti čitavu monetarnu uniju i usprotivila se predlozima o privremenom izlasku Atine iz tog saveza.

„Alternativa ovom sporazumu ne bi bila pauza od eura...već prije predvidivi haos,“ rekla je kancelarka u Bundestagu. „Bili bismo jako nemarni i neodgovorni ako ne bismo makar pokušali ovako.“

Iako je Merkel juče napunila 61 godinu, u Bundestagu nije vladalo slavljeničko raspoloženje. Šezdeset konzervativaca je glasalo protiv počinjanja pregovora, dva puta više od broja buntovnika na februarskom glasanju o produžetku drugog paketa pomoći.

"Ako ne smognemo hrabrost da to okončamo - Grčka neće uspjeti u eurozoni - biće i četvrti i peti paket pomoći Grčkoj,“ rekao je konzervativni euroskeptik Klaus-Peter Vilš, koji je glasao 'ne'.

Socijaldemokrate su bile jedinstveniije, pa je 175 njihovih poslanika podržalo početak pregovora, a četiri se usprotivilo.

"Sedam razloga zašto bi Bundestag trebalo da glasa 'ne' danas,“ objavio je najtiražniji list „Bild“ uoči rasprave, navodeći da je "greksit bolje rješenje" i "plaćeće naša unučad“.

Grčki parlament je u četvrtak odobrio novu ponudu o pomoći iako je premijer Aleksis Cipras morao da se osloni na podršku opozicije pošto su se pobunili i neki članovi njegove stranke Siriza.

Odluka grčkog parlamenta je otvorila put za evropsku akciju da se izbjegne „greksit“, makar za sada. Evropska centralna banka je povećala hitno finansiranje da bi spriječila kolaps grčkih banaka.

Ministri finansija EU su takođe odobrili sedam milijardi eura prelaznih kredita Grčkoj, što joj je omogućilo da u ponedjeljak otplati dug ECB i MMF-u.

U zamjenu za pomoć od 86 milijardi eura, Grčka je prihvatila strogi program pomoći, koji od nje zahtijeva da smanji penzije, poveća porez na dodatu vrijednost i od privatizacije državnih preduzeća i druge imovine stvori fond od 50 milijardi eura.

Bonus video: