EU šalje avione u pomoć Grčkoj u borbi protiv požara

U Lakoniji, na južnom grčkom poluostrvu Peloponez vatra je natjerala na evakuaciju mještane dva sela. Grčki avion za gašenje požara bio je prisiljen da se prizemlji, ali je posada ostala nepovrijeđena
2 komentar(a)
gRČKA POŽAR, Foto: Reuters
gRČKA POŽAR, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 07:17h

Francuski avioni trebali bi da stignu danas u Grčku kako bi pomogli lokalnim vlastima u borbi protiv požara koji bukte u blizini Atine i na Peloponezu.

Dva kanadera i avion za izviđanje koji će koordinisati akcije iz vazduha i sa zemlje trebali bi da stignu danas poslijepodne.

Grčki vatrogasci od juče u blizini Atine vode bitku kako bi održali kontrolu nad širenjem požara, čije gašenje onemogućavaju jaki vjetrovi i visoke temperature.

Dim se uzdizao nad dijelom Atine, a helikopteri su letjeli iznad požara. Grčki kanal Skai TV prikazao je snimke ljudi kako kantama vode pokušavaju da spriječe širenje vatre.

U Lakoniji, na južnom grčkom poluostrvu Peloponez vatra je natjerala na evakuaciju mještane dva sela. Grčki avion za gašenje požara bio je prisiljen da se prizemlji, ali je posada ostala nepovrijeđena.

Bonus video: