EU odobrila isplatu - 7,16 milijardi eura Grčkoj

"Postigli smo dogovor o kreditu za premošćavanje. Dogovor je dobio podršku 28 zemalja članica", izjavio je Dombrovskis novinarima, a prenosi agencija Frans pres
0 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 15:20h

Evropska unija je formalno odobrila isplatu kratkoročnog zajma Grčkoj u vrijednosti od 7,16 milijardi eura, istovremeno ponudivši garancije državama koje nisu članice eurozone da njihovi poreski obaveznici neće biti u opasnosti, izjavio je evropski komesar zadužen za euro Valdis Dombrovskis.

"Postigli smo dogovor o kreditu za premošćavanje. Dogovor je dobio podršku 28 zemalja članica", izjavio je Dombrovskis novinarima, a prenosi agencija Frans pres.

Dombrovskis je takođe naveo da će će pomenuti kredit pomoći Atini da u ponedjeljak isplati ratu duga Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Njemački Bundestag je na vanrednoj sjednici i uz žestoku poslaničku diskusiju dao ''zeleno svijetlo'' za novi paket pomoći, vrijedan 86 milijardi eura, koji je dogovoren u Briselu početkom ove sedmice.

Međunarodni monetarni fond učestvovaće u trećem spasavanju Grčke samo ako se toj zemlji dug kompletno restrukturira, poručila je predsjednica MMF-a Kristin Lagard.

Bonus video: