Nagrada Leha Valense za ćerku ubijenog ruskog opozicionara Njemcova

Nagradu Solidarnosti Leha Valense Žani Njemcovoj uručiće 4. avgusta u Varšavi odlazeći predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski i sam bivši predsednik Leh Valensa čije ime nosi nagrada
0 komentar(a)
Boris NJemcov, Foto: Reuters
Boris NJemcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 11:29h

Žana Njemcova, ćerka ubijenog lidera ruske opozicije Borisa Njemcova dobitnik je ovogodišnje nagrade Leha Valense za ljude koji rukovodeći se solidarnošću doprinose demokratiji, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo spoljnih poslova koje dodjeljuje nagradu vrijednu milion eura.

"Žana Njemcova nastavlja borbu koju je vodio njen otac. Boris Njemcov bio je simbol onog najboljeg u istoriji Rusije posljednjih godina. Simbol ruske opozicije koja je realizovala ideju solidarnosti", kazao je danas šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

Poljski ministar istakao je posebno nastojanja ruske opozicije i Njemcova koji je ubijen u Moskvi krajem februara da sarađuju sa svima u Evropi kojima je stalo da se Rusija promijeni i otvori na nenasilan način, sa svim susjedima, sa Poljacima i sa Ukrajincima.

Novinarka Žana Njemcova napustila je Rusiju pošto su počele da joj sa raznih strana stižu prijetnje, a za smrt oca okrivila je ruske vlasti koje, prema njenim riječima, vode kampanju ispiranja mozgova običnih Rusa i sijanja mržnje.

"Moj otac postao je žrtva propagande mržnje", kazala je nakon ubistva oca Njemcova.

Nagradu Solidarnosti Leha Valense Žani Njemcovoj uručiće 4. avgusta u Varšavi odlazeći predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski i sam bivši predsednik Leh Valensa čije ime nosi nagrada.

Prvi dobitnik ove međunarodne nagrade za ljudska prava koje dodjeljuje Poljska bio je prošle godine lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev.

Bonus video: