Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani za 25. oktobar

Poljaci će na referendumu 6. septembra odgovarati na pitanja da li žele izmjene u izbornom sistemu sa proporcionalnog ka većinskom, da li žele da se i dalje političke stranke finansiraju iz državnog budžeta i da li žele da poreski uredi kad god postoji neka sumnja odlučuju u korist poreskog obveznika a ne države kao do sada
0 komentar(a)
Poljska izbori, Foto: Reuters
Poljska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 11:05h

Odlazeći predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski raspisao je redovne izbore za Sejm i Senat Parlamenta Poljske za 25. oktobar, kako bi prije izbora Poljaci stigli da glasaju na referendumu o eventualnim izmjenama izbornog sistema.

"Objašnjenje je jednostavno - taj datum omogućava Državnoj izbornoj komisiji da relativno glatko pređe od prebrajanja glasova na referendumu do aktivnosti oko izbora", kazao je Komorovski.

Poljaci će na referendumu 6. septembra odgovarati na pitanja da li žele izmjene u izbornom sistemu sa proporcionalnog ka većinskom, da li žele da se i dalje političke stranke finansiraju iz državnog budžeta i da li žele da poreski uredi kad god postoji neka sumnja odlučuju u korist poreskog obveznika a ne države kao do sada.

Referendum je bio predsjednička inicijativa Komorovskog kao izraz predusretljivosti prema biračima a nakon poraza na izborima za predsjednika Poljske u maju.

Tada je popularnog Komorovskog pobijedio autsajder, malo poznati kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, Andžej Duda.

Poraz na predsjedničkim izborima i ankete raspoloženja birača nagovještavaju odlazak vladajuće Građanske platforme nakon osam godina sa vlasti u opoziciju i pobjedu konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Bronjislav Komorovski saopštio je danas da se povlači iz aktivne politike i da neće biti kandidat na oktobarskim izborima ni za Sejm ni za Senat.

"Obavljaću vrlo važnu funkciju bivšeg predsjednika", kazao je Bronjislav Komorovski kome poraz na izborima i odlazak sa funkcije šefa države, zakazan za 6. avgust, nije ugrozio povjerenje Poljaka pošto je zajedno sa novoizabranim predsjednikom Dudom Komorovski političar u koga i dalje ima povjerenja najviše Poljaka, njih 56 odsto.

Bonus video: