Merkel pozvala poslanike da odobre dogovor o pomoći Grčkoj

"Znam da mnogi od vas imate sumnje i da ste zabrinuti", rekla je ona pred poslanicima ali je dodala "djelovali bi izuzetno nemarno, čak i neodgovorno, ako ne bismo pokušali da krenemo tim putem. Alternativa je osigurani haos"
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 10:28h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je njemačke poslanike da odobre početak pregovora o novom, trećem paketu pomoći Grčkoj uz upozorenje da bi bilo neodgovorno ne pokušati da se postigne dogovor i da je alternativa osigurani haos.

Poslije preliminarnog dogovora članica eurozone sa Grčkom postignutog u ponedeljak njemačka vlada mora da dobije zeleno svjetlo Bundestaga (parlamenta), za vođenje pregovora o trogodišnjem paketu pomoći Grčkoj procijenjenog na 85 milijardi eura.

Merkel je na specijalnoj sjednici Parlamenta danas rekla da su poslanici suočeni sa "odlukom za jaku Evropu i jaku eurozonu".

Merkelkini konzervativci ne podržavaju davanje pomoći Grčkoj i kancelarka je naznačila da razumije njihovu zabrinutost.

"Znam da mnogi od vas imate sumnje i da ste zabrinuti", rekla je ona pred poslanicima ali je dodala "djelovali bi izuzetno nemarno, čak i neodgovorno, ako ne bismo pokušali da krenemo tim putem. Alternativa je osigurani haos".

Ona je naglasila da je dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj u zamjenu za reforme "težak" kako za grčki narod tako i za druge zemlje.

Merkel je rekla poslanicima da je sporazum da se počnu pregovori o trećem planu pomoći zahtijevao "solidarnost bez presedana" jedne strane i "zahtjeve bez presedana" za Grčku.

Grčki parlament je u srijedu u ponoć podržao sporazum Vlade sa povjeriocima države iz Eurogrupe, uz niz novih mjera štednje i reformi što je uslov za novi, treći program kreditne pomoći.

Bonus video: