Tusk: Evropa je zbog Grčke bila na ivici katastrofe

Tusk je kazao da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras prepirali oko toga koliko novca iz grčkog privatizacionog fonda treba da bude izdvojeno za investicije
3 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 08:39h

Evropa je došla na ivicu katastrofe kada su pregovori između Grka i njihovih povjerenika krajem prošle sedmice skoro propali, izjavio je za grčki list Katimerini predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Nakon 17 sati pregovora dvije strane su postigle dogovor i spriječile finansijski kolaps Grčke i njen izlazak iz eurozone.

Tusk je kazao da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras prepirali oko toga koliko novca iz grčkog privatizacionog fonda treba da bude izdvojeno za investicije.

"Tokom pregovora, oko 7 ujutro, kad su Cipras i Merkel zatražili pauzu, imao sam osjećaj da smo vrlo blizu toga da pregovori propadnu", rekao je Tusk za grčki list.

"Tada je razlika između njihovih predloga bila 2,5 milijardi eura", rekao je Tusk i dodao:

"U tom sam trenutku sam rekao da bih da su pregovori završeni bez rezultata ja bio spreman da objavim da je Evropa došla na ivicu katastrofe zbog 2,5 milijardi eura".

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su dogovor koji bi trebao da omogući početak pregovora o trećem programu finansijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme. Dogovor još moraju da potvrde parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

"Najvažnije u pregovorima je bilo kako pomoći Grčkoj. Međutim morali smo da razgovaramo i o srednjoročnim i kratkoročnim posljedicama "Grexita" (izlaska Grčke iz eurozone)", naglasio je Tusk.

Bonus video: