Grčkoj novac stiže čim odobri Bundestag

U pismu predsjedniku parlamenta Šojble naveo da MMF neće učestvovati u prvoj tranši pomoći
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2015. 07:49h

Evropa je počela proceduru za ponovno finansiranje posrnule grčke ekonomije, nakon što je parlament u Atini odobrio novi program pomoći glasanjem koje je pokazalo da je vlada premijera Aleksisa Ciprasa ostala bez većine.

Grčke banke su dobile podršku Evropske centralne banke (ECB) za hitno finansiranje likvidnosti od 900 miliona eura nedjeljno, mada će kontrola kapitala morati da ostane na snazi kako bi se izbjegao kolaps kada budu ponovo otvorene u ponedjeljak.

Ministri finansija Evropske unije takođe su odobrili sedam milijardi eura, iz fonda Evropskog mehanizma za stabilnost, za prelazno finansiranje Grčke koje je potrebno do postizanja konačnog dogovora o trećem paketu pomoći.

Procedura za izdavanje kredita trebalo bi da bude zaključena danas pod uslovom da parlament u Njemačkoj odobri zahtjev vlade da otvori pregovore o programu pomoći vrijednom 86 milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je stala u odbranu debate, koja je aktuelna u konzervativnom taboru u parlamentu, o mogućem privremenom izlasku Grčke iz eurozone, kazao je jedan izvor za Rojters.

"Mislim da je definitivno pravo vrijeme da razmotrimo o razgovaramo o svakoj opciji u toj situaciji“, kazala je Merkel na jučerašnjem vanrednom sastanku.

Tim komentarom kancelarka je odbacila kritike koje mlađi koalicioni partner SPD upućuje ministru finansija Volfgangu Šojblu zbog toga što se otvoreno zalaže za izlazak Grčke iz eurozone ukoliko ne ispuni uslove.

Merkel je zatražila od konzervativnih poslanika u Bundestagu da na današnjem glasanju odobre pregovore o programu pomoći Grčkoj.

"To bi spasilo Evropu mučenja“, kazala je.

I Šojble je juče uputio pismo predsjedniku donjeg doma parlamenta u kojim traži da parlament odobri pregovore sa Grcima. Međutim u pismu, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da Međunarodni monetarni fond neće učestvovati u isplati prve tranše pomoći.

Ta tranša bi trebalo da bude isplaćena sredinom avgusta 2015, a MMF je svoje učešće uslovio uspješnim zaključenjem prve ocjene programa u jesen 2015. i potvrdom održivosti duga Grčke.

Sa druge strane glasanje u grčkom parlamentu bilo je dovoljno za ECB da poveća vanrednu pomoć za likvidnost banki na skoro 90 milijardi eura, ili 900 miliona eura nedjeljno.

"Stvari su se promijenile“, kazao je predsjednik ECB Mario Dragi na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

Dragi je takođe kazao da je nesporno da treba smanjiti dužnički teret Grčkoj koji iznosi oko 180 odsto BDP-a.

"Da li je potrebno olakšanje duga. Pitanje je koji je najbolji oblik olakšanja duga“, rekao je Dragi i dodao da će pitanje smanjenja dužničkog tereta biti na stolu u predstojećim razgovorima Grčke i kreditora.

Međutim Cipras je, kako navodi Rojters, znatno oslabljen nakon razdora u ljevičarskoj Sirizi i očekuje se da će smijeniti četiri ministra i zamjenika ministara koji su se pobunili.

Iako je dogovor koji je Cipras postigao sa kreditorima usvojen u parlamentu zahvaljujući podršci opozicionih poslanika, 32 od ukupno 149 poslanika iz Sirize su glasali protiv plana dok je njih šest bilo uzdržano, a jedan je bio odsutan. Jedan od onih koji su glasali protiv je i bivši ministar finansija Janis Varufakis.

„Cipras nastavlja ranjen, do daljega“ objavio je jedan list.

Bonus video: