Malezijski avion iznad Ukrajine srušila raketa proruskih separatista

Nacrt izvještaja ima nekoliko stotina stranica i opisuje let MH-17 iz minuta u minut, pri čemu ukazuje odakle je tačno raketa ispaljena, odnosno s koje terirorije i ko je u to vrijeme kontrolisao teritoriju
69 komentar(a)
Malezijski avion, mjest pada, Foto: Reuters
Malezijski avion, mjest pada, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2015. 15:50h

Poslije gotovo godinu dana otkako je 298 ljudi 17. jula 2014. poginulo u rušenju putničkog boinga iznad Ukrajine, konačni izvještaj istražitelja još nije objavljen, ali je CNN saznao detalje iz tog dokumenta i navodi da su za tragediju odgovorni proruski pobunjenici.

Nakon što je utvrđeno da je avion Malezija erlajnza pogodila raketa pa se letjelica raspala još u vazduhu, holandski istražitelji zaključili su da svi dokazi upućuju na to da su za napad na MH-17 odgovorni proruski pobunjenici.

Nacrt izvještaja ima nekoliko stotina stranica i opisuje let MH-17 iz minuta u minut, pri čemu ukazuje odakle je tačno raketa ispaljena, odnosno s koje terirorije i ko je u to vrijeme kontrolisao teritoriju. Prozilazi da sve upućuje na proruske separatističke pobunjenike, prenosi Jutarnji list.

U izvještaju je okrivljena i sama aviokompanija Malezija erlajnz koja nije uzela u obzir upozorenja da treba izbjegavati koridor-trasu na istoku Ukrajine, pa su nastavili s opasnim letovima iznad zaraćenog područja.

Očekuje se da će finalni izvještaj biti završen i objavljen početkom oktobra 2015.

Agencije koje se bave istragom tragedije nisu pristale da komentirišu objavljene djelove izvještaja.

U nesreći 17. jula poginula su 193 Holanđana, 43 državljanina Malezije i 27 Australijanaca, 12 Indonežana, 10 Britanaca...

Bonus video: