Ukrajina: Ubijeno osam, ranjeno 16 vojnika

Ukrajinski savjet za bezbjednost i odbranu je optužio separatističke snage da koriste oružje kalibra preko 152 milimetara, što je zabranjeno mirovnim sporazumom zaključenim u februaru u Minsku
8 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2015. 12:25h

Osam vojnika je ubijeno, a 16 povrijeđeno u posljednja 24 časa u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Kako navode ukrajinske vlasti, to je najintenzivnije granatiranje od februara.

Ukrajinski savjet za bezbjednost i odbranu je optužio separatističke snage da koriste oružje kalibra preko 152 milimetara, što je zabranjeno mirovnim sporazumom zaključenim u februaru u Minsku.

Artiljerijska paljba kojoj je bila izložena ukrajinska vojska poslednjih 24 časa najjača je od potpisivanja sporazuma iz Minska, naveo je ukrajinski Savet za bezbjednost uz ocjenu da separatisti pokušavaju da unište te mirovne sporazume i obnove neprijateljstva.

Prema mirovnom sporazumu potpisanom u Minsku u februaru obje strane u sukobu treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, međutim strani posmatrači koji nadziru proces redovno beleže kršenja dogovora.

U sukobu između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje poginulo je preko 6.500 ljudi od aprila 2014, prema navodima UN.

Bonus video: