Cipras: Ne vjerujem u sporazum koji sam potpisao

ADEDY je sazvao štrajk za srijedu u 11.00 časova, a demonstracije ispred grčkog parlamenta za srijedu u 19 sati, prenosi grčka agencija ANA
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.07.2015. 07:40h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je kasno sinoć u Atini da "ne vjeruje" u sporazum s povjeriocima, ali ga je potpisao kako bi "izbjegao katastrofu" u Grčkoj.

"Preuzimam odgovornost za sve greške koja sam počinio. Preuzimam odgovornost za tekst sporazuma u koji ne verujem, ali sam ga potpisao kako bih izbjegao katastrofu u zemlji", rekao je Cipras u intervjuu za grčku televiziju Ert.

"Kada je brod u nevolji, najgore je kad ga kapetan napusti", dodao je grčki premijer, koji je isključio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u zemlji jer "nema namjeru" da izbjegne odgovornost za sve što je uradio.

Cipras je rekao da će banke, biti još neko vrijeme zatvorene.

Cipras je suočen s otvorenom pobunom članova vlade i vladajuće Sirize dok pokušava da prikupi podršku za sporazum s eurozonom o teškim mjerama kojim bi zemlja izbjegla ekonomski kolaps i izlazak iz eurozone.

Javni sektor danas u štrajku, najavljene i demonstracije

Sindikat grčkog javnog sektora ADEDY sazvao je za danas, štrajk na nivou države, na dan kada će parlament u Atini raspravljati o juče dogovorenom paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

ADEDY je sazvao štrajk za srijedu u 11.00 časova, a demonstracije ispred grčkog parlamenta za srijedu u 19 sati, prenosi grčka agencija ANA.

Pored toga, sindikat PAME najavio je da će sjutra u 19.30 sati održati miting na atinskom Trgu Omonija.

Grčka je prekjuče, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspjela da dogovori sporazum o trećem paketu medjunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbjegla izlazak iz eurozone.

Novi paket vrijedan je oko 86 milijardi eura i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mjera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srijede.

U okviru mjera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vrijedan do 50 milijardi eura u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

Bonus video: