Šojble: Biće izazov da se obezbijedi brz zajam Grčkoj

Grčka, koja već kasni u isplati Međunarodnom monetarnom fondu oko dvije milijarde eura, do 20. jula mora da isplati Evropskoj centralnoj banci 4,2 milijarde eura
0 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 14:57h

Ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble izjavio je danas da će biti izazov obezbijediti Grčkoj brz zajam da izbjegne bankrot po dugovima koji stižu na naplatu sljedeće nedjelje.

Grčka, koja već kasni u isplati Međunarodnom monetarnom fondu oko dvije milijarde eura, do 20. jula mora da isplati Evropskoj centralnoj banci 4,2 milijarde eura.

Predsjednik Eurogrupe Jerun Dejselblum rekao je uoči sastanka ministara finansija da će biti razmotreni svi mogući instrumenti za obezbjeđivanje prelaznog finansiranja.

Šojble je rekao da će zajmovi Grčkoj morati da se obezbijede ove nedjelje da bi se "izbjegla dramatična situacija u ponedjeljak".

On je rekao da je jedno rješenje da se uključi Evropska komisija s mogućnošću korišćenja sredstava iz budžeta EU.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn poručio je danas da ne treba očekivati da Velika Britanija, koja nije dio eurozone, plaća išta za paket pomoći Grčkoj.

"Ideja da će britanski poreski obveznici biti u ovome za dogovor s Grčkom je potpuno bez šansi. Eurozona treba da plaća svoje račune", rekao je Ozborn.

Šojble je rekao da "ništa ne spriječava neku zemlju da dobrovoljno obezbijedi novac Grčkoj za prelazno finansiranje".

Ministar finansija Finske Aleksander Srtub, koji je bio jedan od najžešćih protivnika paketa pomoči Grčkoij, rekao je da sada ima šest načina da se obezbijedi pomoć Atini za hitno finansiranje.

Bonus video: