Varufakis je imao plan: "Ciprasa će uništiti ono protiv čega se borio"

Varufakis je, kako navodi New Statement, vjerovao da je referendum mogao sve da promjeni. On je u referendumskoj noći imao plan, ali Cipras nikada nije stvarno pristao na njega
4 komentar(a)
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 09:22h

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis imao je plan za noć u kojoj je Grčka na referendumu rekla NE, ali nije dobio podršku, piše New Statement.

Britanski list koji je objavio ekskluzivni intervju sa Varufakisom, prvi od odlaska sa funkcije, navodi da ekonomista smatra da je “referendum protraćena prilika”, prenosi B92.

Varufakis je posljednji put plan iznio 5. jula, što ga je koštalo posla, piše list, iako je ostavku obrazložio saznanjem da će grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu biti lakše da pregovara bez njega.

“Referendum je brzo zaboravljen. Eurozona ga je preventivno odbacila, a mnogi su ga vidjeli kao farsu - nešto što je davalo ljudima lažni izbor i nadu, što će na kraju uništiti Ciprasa kada potpiše ono protiv čega se borio”, piše list.

Varufakis je, kako navodi New Statement, vjerovao da je referendum mogao sve da promjeni. On je u referendumskoj noći imao plan, ali Cipras nikada nije stvarno pristao na njega.

Eurozona je imala bolju pregovaračku poziciju i mogla je da diktira uslove Grčkoj, jer više nije bilo straha od izlaska te zemlje iz zajedničke zone eura.

“Eurozona je bila ubjeđena da su njene banke zaštićene od bankrota grčkih banaka. Međutim, Varufakis je vjerovao da i dalje ima adut u rukama - kada je Evropska centralna banka (ECB) primorala banke da se zatvore, djelovao bi jednostrano", navodi list.

Varufakis je rekao da je mjesec upozoravao kabinet da će ECB zatvoriti banke kako bi primorala zemlju na dogovor.

“Kada su to učinili, bio je spreman na tri stvari - da izda dužničke hartije od vrijednosti denominovane u evrima, da preko kresanja obveznica koje je Grčka izdala ECB 2012. godine smanji dug zemlje i da preuzme kontrolu nad grčkom centralnom bankom“, piše New Statement.

Ni jedan od tih poteza ne bi značio Grexit, ali bi poslužio kao prijetnja.

“Varufakis je bio ubjeđen da Grčka ne bi bila izbačena, jer ne postoji pravni osnov za takav potez. Međutim, to što bi Grexit bio moguć, omogućilo bi Grčkoj bolji dogovor. Varufakis je mislio da je referendumom Sirizi dat mandat da povuče tako hrabre poteze, makar da ih najavi”, piše list.

Tadašnji ministar finansija iznio je predlog i u referendumskoj noći, ali je i tada i Varufakisov plan dobio “ne” - u kabinetu je bilo četiri prema dva u glasovima, a on na kraju nije uspio da ubjedi Ciprasa da mu da punu podršku.

“Želio je da triptih mjera sprovede još ranije, kada je ECB primorala banke da se zatvore. Nedjelja uveče je bio posljednji pokušaj. Kada nije uspeo, odlazak je bio neminovan”, navodi se u tekstu.

Varufakis je rekao da se odlukom da ne sprovede drastične mjere, Grčka praktično predala.

“Te noći je Vlada odlučila da volja naroda ne bude ono što će dati energiju tom energičnom pristupu. Umjesto toga, takav ishod će otvoriti put velikim ustupcima drugoj strani, sastanku svih političkih lidera i tome što će premijer prihvatiti premisu da, bez obzira na to šta se desi ili šta druga strana uradi, nećemo uraditi ništa da im se suprotstavimo. U suštini, to znači da si odustao, bacio karte. Prestaješ da pregovaraš”, rekao je Varufakis.

Uslijedila je njegova ostavka, koja je označila kraj saradnje duge više od četiri godine, a New Statement piše da Varufakis “razumije zašto” - jer nije mogao da garantuje da bi Grexit zaista radio.

Mali tim je na papiru, u teoriji, radio na razradi takvog plana od januara.

"Ipak, nijesam siguran da bismo mogli da to izvedemo, jer upravljanje kolapsom monterane unije zahtjeva veliku stručnost, a nijesam siguran da mi to u Grčkoj imamo bez pomoći stranaca. Godine štednje su pred Grčkom, ali znam da Cipras ima obavezu da Grčka ne bude propala država”, rekao je Varufakis.

On je dodao da je njihov odnos i dalje veoma prijateljski, iako se nijesu čuli sedmicu prije intervjua.

Bonus video: