Cipras je nekako izašao na kraj sa Merkel, a kako će sa svojima

Ako svegrčki dogovor ne uspije, grčkim bankama prijeti kolaps, a zemlja bi tada mogla biti primorana da napusti eurozonu, navodi BBC
13 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2015. 08:09h

Grčki premijer Aleksis Cipras suočava se sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni predlog lidera eurozone za spas Grčke.

Cipras, koji se sinoć vratio u Grčku poslije teških razgovora u Briselu sa liderima eurozone, predsjedavaće na sastanku visokih zvaničnika njegove ljevičarske partije Siriza, prije nego što parlamentarci započnu dvodnevnu debatu o sporazumu sa 19 lidera EU, prenijela je agencija AP.

Nakon 14 sati pregovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim liderima eurozone, Cipras je odbijao da popusti na posljednji zahtjev za koji kritičari tvrde da je pokazatelj želje Berlina da ponizi njegovu ljevičarsku vladu i možda čak istjera Grčku iz eurozone.

Na kraju, nakon što je predsjedavajući samita Donald Tusk rekao da neće dozvoliti Ciprasu i Merkel da izađu iz njegove kancelarije dok se ne dogovore, došlo je do kompromisa oko privatizacionog fonda. Nalaziće se u Grčkoj i njime će upravljati vlada - pod nadzorom - a četvrtina od prihoda će ići u investiranje, a ne za otplatu dugova.

Portparol Sirize u parlamentu upozorava da Grčka vlada ne smije da padne zbog dogovora Ciprasa sa liderima eurozone o 86 milijardi grčkog duga.

Ako svegrčki dogovor ne uspije, grčkim bankama prijeti kolaps, a zemlja bi tada mogla biti primorana da napusti eurozonu, navodi BBC.

Četiri zakonska predloga moraju biti usvojena do sjutra do ponoći u grčkom parlamentu koji se tiču prije svih penzionih i poreskih reformi.

Predlog lidera eurozone za spasavanje Grčke, medjutim, pretpostavlja sve dogovorene reforme, uključujući najteže - podizanje stope poreza i liberalizaciju tržišta rada.

Oko 30 od ukupno 149 poslanika Sirize u grčkom parlamentu, vjerovatno će glasati protiv Vlade, od kojih su mnogi održali "privatne sastanke" kasno sinoć.

BBC navodi da je ministar odbrane Panos Kamenos manji Ciprasov koalicioni partner i lider partije Nezavisni Grci, već rekao da neće podržati nove mjere.

Manji partner u vladajuće grčke koalicije nastaviće da podržava vladu, ali postoje granice za njihovu podršku, izjavila je danas portparolka partije Nezavisnih Grka Marina Krisoveloni koja je takođe odbacila formiranje eventualne koalicione vlade sa dvije grčke opozicione stranke, prenijela je agencija Rojters.

AP navodi da se određeni broj građana Grčke okupio ispred parlamenta u Atini, pozivajući poslanike da odbace nove zahtjeve lidera evrozone.

Bonus video: