Rusija: Na kratko blokirana internet strana "Nema Boga"

Od 2012. godine, vrijeđanje vjerskih osjećanja vjernika je delikt u Rusiji za koji se može dobiti kazna do tri godine zatvora
1 komentar(a)
Vkontake, Foto: Theurbanhumidor.com
Vkontake, Foto: Theurbanhumidor.com
Ažurirano: 14.07.2015. 05:56h

Na najpopularnijoj ruskoj društvenoj mreži "Vkontake" (U kontaktu), koji je praktično ruski Fejsbuk, u ponedjeljak je na kratko bila blokirana internet stranica grupe "Nema Boga" koja se zalaže za ateizam, jer je rusko pravosuđe ocijenilo da "vrijeđa osjećanja pravoslavnih hrišćana".

Jedna od slika na toj interent stranici predstavlja karikaturu Isusa koji jednom hirurgu kaže: "Ja sam stvorio taj karcinom, kako se usuđuješ da ga uništiš?", a ljekar odgovara: "Ćuti Isuse".

Društvena mreža "Vkontakte", na kojoj je ova ateistička grupa, ima više od 26.000 pratilaca, a privremeno je bila blokirana za korisnike širom zemlje na osnovu odluke Suda u Čečeniji, koji je još u maju zaključio da grupa "Nema Boga" vrijeđa osjećanja pravoslavnih hrišćana, prenosi AFP.

"Vkontakte" je odbio da komentariše tu odluku.

Kada se na internetu povela žestoka debata povodom ove blokade, "Vkontakte" je ponovo "proradila".

Od 2012. godine, vrijeđanje vjerskih osjećanja vjernika je delikt u Rusiji za koji se može dobiti kazna do tri godine zatvora.

Bonus video: