Bliži li se kraj Sirize i Ciprasa, Varufakis: Grčkoj će biti gore, uslovi nemogući

Britanski list The Economist piše da je taj sporazum za Grčku gori od onoga što se grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu nudilo prije raspisivanja referenduma
7 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 14:24h

Dogovor o novom paketu pomoći nije odagnao sumnje u vezi njegovog sprovođenja, zbog čega većina analitičara smatra da je on neodrživ i da grčka Vlada neće moći da ga ispoštuje.

Britanski list The Economist piše da je taj sporazum za Grčku gori od onoga što se grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu nudilo prije raspisivanja referenduma.

Već se spekuliše i o tome da Grčku uskoro čekaju prijevremeni izbori i da je to zapravo početak kraja Ciprasa i Sirize, prenosi Seebiz.

S takvim ocjenama se slaže i bivši grčki ministar finansija, Janis Varufakis, koji smatra da će Grčkoj nakon dogovora o novom paketu pomoći, biti samo gore.

"Nadam se da će Vlada istrajati na resktrukturiranju duga, ali ne vidim kako će njemački ministar finansija Volfgang Šojble ikada to potpisati. Ako potpiše, to će biti čudo”, rekao je Varufakis u intervjuu za Newstatesman.

On je ocijenio da su uslovi koje je Grčka prihvatila u zamjenu za novi paket pomoći apsolutno nemogući.

"To je ona vrsta prijedloga koju date drugoj strani kada ne želite postići sporazum", naveo je Varufakis.

On smatra da Grčka mora da prestane da uzima nove kredite i da se pretvara da je na taj način riješila problem, jer je svoj dug načinila manje održivim uz mjere dodatne štednje.

Grčka i lideri Evropske unije postigli su jutros dogovor o mjerama koje Grčka treba da preduzme u zamjenu za novi trogodišnji paket pomoći toj zemlji vrijedan 86 milijardi eura.

Bonus video: