Mađarska počela da gradi antiimigrantski zid prema Srbiji

Parlament je 6. jula odobrio Mađarskoj da iskoristi 10 metara prostora u okviru spoljnih granica Šengen zone EU kako bi obijezbedila brzu izgradnju pograničnog zida
60 pregleda 11 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Beta/AP
Mađarska migranti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.07.2015. 12:46h

Mađarska vojska počela je danas da gradi ogradu na granici te zemlje sa Srbijom, kako bi zaustavila priliv ilegalnih migranata bez presedana, javila je mađarska agencija MTI.

Radovi na izgradnji zida počeli su jutros na obodima grada Morahalom, gdje je buldožer pripremao zemljište za gradnju.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je ranije da je Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo da se pripremi za izgradnju ograde visoke četiri metra u dužini od 175 kilometara na dijelu granice sa Srbijom, a koja će biti podignuta u osam do 10 oblasti koje su, kako je naveo, najizloženije pritisku imigranata.

Parlament je 6. jula odobrio Mađarskoj da iskoristi 10 metara prostora u okviru spoljnih granica Šengen zone EU kako bi obijezbedila brzu izgradnju pograničnog zida, podsjeća MTI.

Vlada je saopštila da će za izgradnju ograde izdvojiti skoro 21 milion eura.

Od početka godine je u Mađarsku već ušlo oko 80.000 migranata i izbjeglica, a trenutno oko 80 odsto njih potiču iz zemalja koje su na udaru ratnih dejstava kao što su Sirija, Irak i Avganistan, navodi AP.

Većina ih traži azil, ali brzo, i prije nego što im zahtjevi budu razmotreni, odlaze u druge, imućnije zemlje Evropske unije poput Njemačke i Švedske, zaključuje američka agencija.

Bonus video: