Britanija će izdvajati više za borbu protiv ekstremizma

"Zadužio sam šefove odbrane i bezbjednosti da konkretno razmotre kako možemo da učinimo više da se suprotstavimo prijetnji koju predstavlja Islamska država i islamski ekstremizam", rekao je Kameron
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 12:05h

Britanska vojska povećaće dio svog budžeta za špijunske avione, dronove i specijalne snage za borbu protiv ekstremizma, rekao je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

Britanska vlada prošle nedjelje je objavila da će za vojsku izdvojiti minimalni iznos koji preporučuje NATO, odnosno dva odsto BDP-a tokom narednih pet godina koliko će trajati novi Kameronov mandat. Kameron je reizabran u maju.

"Zadužio sam šefove odbrane i bezbjednosti da konkretno razmotre kako možemo da učinimo više da se suprotstavimo prijetnji koju predstavlja IS (skraćenica za Islamsku državu) i islamski ekstremizam", rekao je Kameron, navodi se u saopštenju.

Grupa Islamska država kontroliše velike djelove teritorije u Siriji i Iraku.

"To bi moglo da znači više špijunskih aviona, dronova i specijalnih snaga. Tokom pet prethodnih godina mogao sam da primijetim do koje mjere su to vitalni elementi za osiguranje naše bezbjednosti", rekao je britanski premijer.

Britanske vojne vođe treba samostalno da ispitaju potrošnju. Pri tome treba da daju prioritet prijetnjama koje se razvijaju, bilo da se radi o terorizmu, ekstremizmu ili rastućoj agresivnosti Rusije, i da li je ta prijetnja fizička ili je sajber prijetnja, navodi se u saopštenju iz Kameronove kancelarije.

Takođe će se razmotriti kako bi britanska mornarica mogla da koristi nosač aviona HMS Kvin Elizabet da sa njega šalje bespilotne letilice i specijane snage u saradnji sa svojim partnerima kao što su SAD.

Velika Britanija je članica međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države u Iraku i obezbjeđuje nadzorne misije u Siriji.

Neki članovi vlade nedavno su počeli da se zalažu za ideju da se Velika Britanija pridruži zemljama koje sprovode vazdušne udare na Islamsku državu u Siriji.

Bonus video: