Fico: Bolje da Grčka sama napusti eurozonu, a kasnije se vrati

Fico je naglasio da se Grcima ne može vjerovati i da je minimum za bilo kakve pregovore da parlament usvoji mjere koje je Grčka podnijela kao predlog evropskim kreditorima
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2015. 17:13h

Slovački premijer Robert Fico izjavio je pred današnji samit lidera eurozone u Briselu da bi Grci učinili najbolje kada bi sami napustili eurozonu, sredili svoju privredu i javne finansije a zatim pokušali da se u evrozonu vrate.

"Za mene bi danas bila najbolja alternativa da usvojimo odluku da Grčkoj ne obećavamo ništa, da im damo do srijede ili četvrtka vrijeme da u parlamentu usvoje odluke na koje su se obavezali uz to još i preporuke ministara finansija. Tek onda da počnemo da raspravljamo da li primijeniti evropski mehanizam pomoći", kazao je Fico slovačkim novinarima u Briselu.

Fico je naglasio da se Grcima ne može vjerovati i da je minimum za bilo kakve pregovore da parlament usvoji mjere koje je Grčka podnijela kao predlog evropskim kreditorima.

"Slovačka ima pravo na oštar moralni stav prema Grčkoj. Situacija je zaista krizna ali da budem iskren to su sve Grci napravili sebi sami. Slovačka je prošla kroz teške reforme. I moja vlada je morala da usvaja teške odluke. Niko nam ništa nije dao a sredili smo javne finansije, imamo nizak javni dug, zdrave banke. Ako je to mogla Slovačka, može i Grčka", kazao je Fico.

Slovački premijer ocijenio je da je i dalje realna varijanta da Grčka napusti eurozonu i preporučio je da to Grci učine samoinicijativno a kada ozdrave privredu i javne finansije da probaju da se vrate u evrozonu.

"Mislim da ćemo danas usvojiti neku političku deklaraciju i ponovo će proticati dani. Što duže ovako pregovaramo to je veća šansa da Grčka doživi kolaps", upozorio je slovački premijer.

Junker: Boriću se do posljednje milisekunde

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je dolazeći na samit eurozone izrazio nadu da će biti postignut sporazum sa Grčkom.

"Boriću se do posljednje milisekunde za dogovor i nadam se da ćemo imati dogovor", rekao je Junker, odgovarajući na pitanje novinara da li je optimista.

Eurozona danas treba da odluči da li će Grčka ostati u eurozoni, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland prilikom dolaska na samit koji se smatra posljednjom šansom za finansijski spas Grčke.

"Francuska će sve učiniti da se dođe do sporazuma koji će dozvoliti Grčkoj da ostane u eurozoni", rekao je francuski predsjednik i isključio opciju koju je predložila Njemačka da Grčka privremeno izađe iz eurozone.

On je rekao da nema privremenog rješenja, i da neko jeste ili nije u eurozoni.

Merkel: Izgibljeni povjerenje i pouzdanost

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je u sporenjima oko grčke dužničke krize izgubljena najvažnija vrijednost, "a to su povjerenje i pouzdanost".

Ona je dolazeći na samit rekla da "neće biti sporazuma po svaku cijenu".

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je rekao da sporazum mora biti postignut danas i da je u pitanju "budućnost Evrope"

Holandski premijer Mark Rute je rekao da Grčka neće dobiti pomoć ako ne bude spremna da sprovede sve potrebne mjere.

Prilikom dolaska na samit grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je spreman za kompromisno rješenje sa evropskim kreditorima i da je sporazum kasnije danas moguće postići "ako ga sve strane žele".

On je rekao da Evropljani žele da vide "Evropu ujedinjenu, a ne podijeljenu".

Jedan evropski zvaničnik blizak pregovorima rekao je da evropski povjerioci Grčke žele sporazum koji će smanjiti pritisak na grčke banke, koje će se s manjkom likvidnosti suočiti već u ponedeljak.

Neimenovani zvaničnik je rekao da su lideri 19-člane eurozone usredsređeni na "plan A" koji podrazumijeva da Grčka ispuni svoje obaveze i ostane u eurozoni.

On je rekao da se lideri eurozone nadaju da će moći da izdaju saopštenje koje će biti osnova za zvanični početak pregovora o pomoći Grčkoj. Time bi Evropskoj centralnoj banci bilo dato zeleno svijetlo da poveća hitnu novčanu pomoć koju daje grčkim bankama.

Renci: Dosta ponižavanja Grčke, mora ostati u eurozoni

Ne smije se dopustiti da Grčka napusti eurozonu, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci, poručivši Njemačkoj da kompromis mora biti pronađen bez ponižavanje Atine, dok evropski komesar zadužen za euro Valdis Dombrovskis smatra da je malo vjerovatno da će Evropska komisija (EK) danas podržati novi paket pomoći za Grčku.

"Sada zdrav razum mora da prevlada i sporazum mora biti postignut. Italija ne želi da Grčka izađe iz eura i Njemačkoj kažem: Što je dosta, dosta je", izjavio je Renci za današnji broj lista Mesađero, prenio je Rojters.

On smatra da sada kada je vlada grčke napravila predloge u skladu sa evropskim zahtjevima, mora doći do sporazuma, javio je Rojters dodavši da nije uspio da stupi u kontakt sa Rencijevim portparolom kako bi potvrdio navode Mesađera.

Rojters je prenio i ocjenu potpredsjednika Evropskog parlamenta i člana vladajuće stranke u Grčkoj Sirize, Dimitriosa Papadimulisa da predlog njemačkog ministarstva finansija o izlasku Grčke iz eurozone na pet godina ako ne predloži još zahtjevnije mjere "pokušaj da se ponize Grčka i Grci, ili da se zbaci vlada Aleksisa Ciprasa".

Dombrovskis je pak izjavio da je malo vjerovatno da će danas Grčka od strane EK dobiti zeleno svjetlo za novi program spasa, prenio je AFP.

Ministri finansija eurozone danas nastavljaju raspravu o tome da li da odobre početak pregovora o novom paketu pomoći za Grčku koja je pred bankrotom. Juče, poslije devet sati rasprave, nisu uspjeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odsjeku Grčku od zajedničke evropske valute.

Dodatni zahtjevi u odnosu na najnoviji grčki predlog su, kako navodi Rojters, prije svega, u sferi liberalizacije tržišta, zakoni o radu, privatizacije, reforme državne uprave.

Predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk otkazao je samit lidera zemalja članica koji je danas popodne trebalo da se održi u Briselu i umjesto njega zakazao samit lidera eurozone. "Otkazao sam samit EU. Samit eurozone počinje u 16 časova i trajaće dok se ne dogovorimo o Grčkoj", saopštio je Tusk preko svog tviter naloga.

Danas popodne u Briselu će se okupiti samo šefovi 19 država koje dijele zajedničku valutu, umjesto lidera svih 28 članica EU.

Bonus video: