Salvini: Moja anti-imigrantska politika dobija sve veću podršku u EU

"Ne razumijem zašto me Makron optužuje za rasizam i egoizam jer se svi prisutni ministri slažu da ekonomski migranti ne mogu biti primljeni u Evropu"
0 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2018. 17:38h

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ocijenio je danas da njegova anti-imigrantska politika dobija sve veću podršku u EU i pozvao francuskog predsjednika Emanuela Makrona da prestane da ga "vrijeđa".

Lider ekstremno desničarske partije Liga je tu izjavu dao u Lionu, tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova šest najvećih članica EU - Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Italija i Poljske.

Teme dvodnevnog sastanka su imigracija i borba protiv terorizma.

"Ne razumijem zašto me Makron optužuje za rasizam i egoizam jer se svi prisutni ministri slažu da ekonomski migranti ne mogu biti primljeni u Evropu", rekao je novinarima Salvini čija su glavna tema migranti otkako je na vlasti.

Devet mjeseci prije redovnih izbora europoslanika, EU koja je veoma podijeljena prema problemu migranata, pokušava da postigne zajednički stav.

Makron je u junu osudio "cinizam i neodgovornost italijanske vlade" pošto je Rim objavio da neće dozvoliti brodu "Akvarijus" sa 630 migranata da pristane u neku italijansku luku.

Upitan o o tome što je francuski lider nedavno zatražio brže protjerivanje ilegalnih migranata i "bolju kontrolu novopridošlih", Salvini je rekao da "ako je Makron na istoj liniji, onda se vodi zajednička bitka".

"Možda bi s vremena na vrijeme mogao da otvori granicu kod Ventimilje i prestane da nas vrijeđa", rekao je italijanski ministar o italijanskom pograničnom gradu kroz koji su hiljade migranata prošle na putu ka sjeveru Evrope. Pariz od 2015. sistematski sprječava ulazak migranata u Francusku.

Bonus video: