KLJUČNI SASTANAK

Od Grčke se traži da ponudi više

"Njemci traže garancije da neko spolja pažljivo procijeni Ciprasove (grčki premijer) reforme", navodi list, pozivajući se na izvore u Briselu
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Shutterstock
Grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2015. 20:45h

Grčki kreditori sastavljaju odgovor povodom zahtjeva Atine za dobijanje novog paketa pomoći, u kojem navode dodatne potrebne mjere, da bi odobrili kredit, izvještava večeras britanski Gardijan.

"Ministri finansija eurozone možda večeras neće postići dogovor, "prebacajući" lopticu na sljedeću stepenicu, na sjutrašnji sastanak evropskih lidera", navodi izvještač Gardijana i dodaje da "ako su Grci ranije mrzjeli "trojku", sada može biti samo još gore".

"Njemci traže garancije da neko spolja pažljivo procijeni Ciprasove (grčki premijer) reforme", navodi list, pozivajući se na izvore u Briselu.

Ministri finansija eurozone poručili su grčkom ministru finansija Euklidu Cakalotostu da Atina mora da ponudi dublje reforme kako bi ih ubijedio da otvore pregovore o trećem paketu pomoći, saznaje Rojters od dva izvora, tokom pauze poslije tročašovnog rada Eurogrupe.

Dva izvora su rekla britanskoj agenciji da postoji konsenzus između ostalih 18 ministara za stolom da ljevičarska vlada u Atini mora da preduzme dodatne korake da ih ubijedi da će poštovati sve nove dugove.

To se uklapa sa glasovima koji dolaze iz Njemačke, da Atina ne može jednostavno da predloži mjere "koje su ostale neispunjene" iz drugog paketa spasa, da bi se kvalifikovala za treći paket pomoći.

Neki od evropskih zvaničnika sumnjaju u iskrenost Atine.

"Postoji veliki problem povjerenja", izjavio je predsjednik Eurogrupe Jeren Dijselblem po dolasku na sastanak, dok drugi zvaničnici otvoreno kažu da sumnjaju u iskrenost grčkih vlasti.

"Da li možemo da vjerujemo grčkoj vladi da će narednih nedjelja, mjeseci ili godina uraditi ono što je obećala?", pitao je i Dijselblem.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da očekuje "izuzetno teške" pregovore i rekao da "nije dovoljan" paket mjera koji je prošle noći odobrila Skupština Grčke.

Slovački ministar finansija Peter Kazimir ocijenio je da bi grčki predlog bio dobar za prethodni, drugi program pomoći, istekao 30. juna, i izrazio sumnju da će predlog "biti dovoljan za pokretanje trećeg programa finansijske pomoći" Grčkoj.

Preporučujemo za Vas